Окупанти вивезли унікальну колекцію медальєра Харабета з Маріуполя

Викрадення унікальної колекції українського художника-медальєра Юхима Вікторовича Харабета з музею медальєрного мистецтва в Маріуполі стало черговим підтвердженням того, що російські окупанти не зупиняються ні перед чим. Загарбники розкрадають культурну спадщину міста, відправляючи її на непідконтрольні Україні території.

Понад 700 експонатів було вивезено до окупованого Донецька. Завершені медалі, ескізи в кераміці, фотографії, навіть частина обшивки космічного корабля з медаллю авторства Харабета, присвяченою його запуску, – предмети, що зберігалися у фондах музею. Також там були унікальні експонати, які раніше ніде не виставлялися.

Свого часу колекцію Юхима Харабета подарувала музею його дружина Світлана Отченашенко-Харабет, яка загинула у квітні 2022 року при блокаді Маріуполя.

Музей медальєрного мистецтва, який носив ім’я почесного громадянина міста, автора багатьох державних нагород України, герба Маріуполя та атрибутів міської влади, було відкрито у грудні 2005 року. Таким чином представники міської ради хотіли увічнити пам’ять знаменитого художника-медальєра.

Нагадаємо, що Юхим Вікторович Харабет є творцем понад 500 робіт. У списку творів майстра, зокрема, і Почесна відзнака — ордени «За заслуги» ІІІ ступеня, медаль «Захиснику Вітчизни».

Підлий вивіз культурної та історичної спадщини – це ніяк не асоціюється з військовою доблестю та захистом російськомовного населення. Прикриття спецоперацією — це лише нахабний прийом, на який зважилася піти влада Росії, щоб знищити все українське.

Іноді зберегти рідкісні твори медальєрного мистецтва можна лише силами музеїв та приватних колекцій. Однак і їм необхідне поповнення новими експонатами. Вирішити це питання допоможе сайт Віоліт та розділ «Фалеристика».

Поширити:

Залишити коментар:

коментар