Чи можна встановлювати бойлер самостійно

способи встановлення бойлера

Ви придбали водонагрівач і тепер думаєте, як встановити бойлер самому? Давайте розбиратися в перевагах і недоліках самостійної установки, їхніх способах і необхідного устаткування.

Позитивні і негативні сторони

Звичайно, самостійне підключення обладнання дозволить вам заощадити на послугах майстра. Крім того, ви точно будете знати систему підключення і при необхідності зможете її перевірити або замінити. Але при установці можуть виникнути непередбачувані проблеми з водопроводом, з газом або електроенергією. Також якщо ви неправильно підведете всі з’єднання, система просто не запуститься.

Перед початком роботи:

  1. Визначьтеся з типом водонагрівача. Накопичувальний споживає менше енергії, але у нього великі габарити, під які необхідно передбачити місце. Проточний бойлер має невеликий розмір, але може потребувати підключення до мережі в 380 V (мова про електричний).
  2. Якщо ви вибрали накопичувальний водонагрівач, перевірте стіну, на якій він буде закріплений. Вона повинна бути міцною, адже він важить більше обсягу внутрішнього бака.
  3. Перевірте можливості проводки. Потужність бойлера розрахована на мережу в 220 або 380 кВт. Якщо мережа стара, то може знадобитися її заміна.
  4. Поцікавтеся системою подачі води. Якщо при прокладці передбачили додаткові відводи – добре, а в іншому випадку доведеться робити це самостійно.

Крім перевірки основних параметрів, вам знадобляться спеціальні інструменти, а у випадку з газовим водонагрівачем ще й узгодження зі спеціальними службами.

Інструменти і матеріали

інструменти і матеріали

Переконавшись в можливостях електропроводки і перевіривши варіанти підключення до водопровідної мережі, можна приступати до монтажу бойлера. Зі спеціальних інструментів вам знадобляться:

  • рулетка і набір ключів;
  • пласка і хрестова викрутка;
  • перфоратор з коронками потрібного діаметру;
  • молоток, плоскогубці та ін.

Також може знадобитися спеціальний паяльник для труб з пластику або плашка для різьби на металевій трубі.

Для підключення до системи водопостачання знадобляться:

  • фум-стрічка або пакля;
  • крани;
  • пластикові або металеві трійники;
  • при відсутності в комплекті з’єднувальні шланги;
  • гаки для монтажу;
  • клапан для запобігання бойлера;
  • кабель із 3-х жив;
  • розетка або автоматичний вимикач.

Встановлення бойлера справа не з легких. Тут важливо знати всі нюанси і суворо дотримуватися алгоритму.

Способи установки

встановлення бойлера

Водонагрівач може бути підлоговим або настінним. Якщо для першого потрібен тільки рівний майданчик, то з другим все трохи складніше.

  1. Монтаж до стіни здійснюється за допомогою спеціальних гаків. Для цього вимірюється відстань між кріпленнями, робляться відмітки в стіні. Потім вам потрібно просвердлити отвори, вставити в них дюбеля, в які ви і закріпите монтажні гаки. Згодом на них навішується сам бойлер. Обов’язково перевірте будівельним рівнем можливе відхилення по вертикалі або горизонталі, інакше всередині бака будуть утворюватися повітряні пробки, здатні вивести ТЕН з ладу.
  2. Для підключення до водопроводу обв’язування проводиться за допомогою шлангів або ПВХ-труб. Перевірте рекомендовану заводом-виробником схему приєднання і комплектацію.
  3. У сучасних водонагрівачів в комплекті є кабель і електрична вилка. Але якщо ви придбали обладнання без них, тоді доведеться підключати самостійно. Розетка, передбачена під бойлер, повинна мати заземлення. Пам’ятайте, що підключати електрообладнання до системи можуть тільки фахівці, які мають відповідні допуски.
  4. Перед запуском водонагрівача його необхідно наповнити водою. Ось тут ви і побачите чи правильно ви приєдналися до системи водопостачання, чи немає протікання.
  5. Після перевірки води, підключайтеся до електроживлення. Обов’язково потрібно перевірити функціональність вимикача. Для цього використовують тестер. Після запуску системи з’являється колірна індикація. Фіксуйте дані датчиків кожні 15 хвилин. Якщо температура зростає відповідно інструкції до бойлера, тоді все підключено вірно.

Як тільки водонагрівач досяг заданої температури, термостат повинен відключитися. Також в процесі перевірки роботи контролюйте запобіжний клапан. Він випускає надлишки води і захищає бак від надлишків тиску.

Звертайте увагу на роботу автоматичного вимикача і вилки. Вони не повинні перегріватися, а автомат вимкнутися.

Чому потрібно звернутися до майстра

У фахівця завжди в арсеналі весь необхідний інструментарій. Крім того, майстру відомі всі нюанси монтажу водонагрівача. Правильно встановлене обладнання – це запорука його успішної і економічної роботи. Крім того, не кожен господар будинку має допуск до роботи з електропроводкою. Якщо неправильно встановити бойлер, то через умови підвищеної вологості він може битися струмом.

Наприклад, самостійно встановити бойлер Арістон 50 літрів з урахуванням його ваги ви зможете за 3-4 години, а майстер впорається хвилин за 40-60. При цьому у вас буде гарантія на виконані роботи.

Поширити:

Залишити коментар:

коментар