У Кропивницькому закривають філію Донецького медичного вишу

У Кропивницькому закривають філію Донецького національного медичного університету. Таке рішення ухвалила вчена рада. Філія працюватиме до кінця навчального року.

Про це повідомляє Перша електронна газета з посиланням на Суспільне.

“Півроку тому була створена комісія, для того, щоб філія Донецького медуніверситету отримала відповідну ліцензію. Однак, 24 березня Міністерство освіти видало нові вимоги, які ставлять крапку у питанні розвитку Кропивницького, який не відповідає ліцензійним вимогам. Це стосується науково-педагогічного складу, адміністративно-господарської діяльність та інших вимог. Але основа — це науково-педагогічний склад, якого у нас немає, але він має бути у кожному місті освітньої діяльності, не тільки в університеті. До кінця цього року усі територіальні підрозділи вишів мають бути відокремлені і оформлені юридично, що у наразі Кропивницькому неможливо зробити”, – розповів тимчасовий виконувач обов’язків керівника відокремленого підрозділу вишу Сергій Нестеров.

За словами Сергія Нестерова, у філії Донецького медичного університету навчається тисяча студентів з понад 20 країн світу, з них 400 — це іноземці, здебільшого з Єгипту, Марокко, Лівану та Індії.

“Новий навчальний рік у нас не почнеться. Прийнятий план, чекаємо на приїзд ректора, по студентам і по викладачам будуть враховані усі побажання. Їм запропонують перевестися в інші місця роботи, студентам в університет у Краматорськ або в інші виші. З іноземцями проблем не буде, бо вони навчаються по контракту на платній основі”.

Заступниця голови студентського самоврядування, п’ятикурсниця Яна Соболь-Талибгизи зазначила, що студентів ніхто не збирав і не повідомляв про закриття філії. Наразі усі чекають офіційного наказу.

“Студенти відкрито шоковані, що філію хочуть закривати. Зараз близько 70 студентів медуніверситету працюють у лікарнях міста і лікують хворих на коронавірус. Якщо люди заберуть свої документи під час закриття факультету, то деякі будуть змушені покинути навчання, бо фінансово вони не потягнуть оплату за складання нового договору та один навчальний рік. Студенти розгублені, не знають, що їм робити далі та у кого просити допомоги”.


Нагадаємо, у листопаді 2018 року Служба безпеки України почала розслідувати шахрайські дії фірми-посередника, яка начебто завищувала плату за навчання і крала кошти іноземних студентів донецького вишу.

Також СБУ викрила на хабарах посадовців Донецького Національного медичного університету. У спецслужбі заявляють, що керівники вишу вимагали хабарі від представників фірм, які спеціалізуються на підборі та подальшому оформленні іноземних студентів. Ректору університету вже оголосили підозру. Слідчі дії проводили також у Кропивницькому, де розташований філіал ДНМУ.

Згодом у Кропивницькому вийшли на акцію протесту близько півсотні іноземних студентів Донецького національного медичного університету. За їхніми словами, їм погрожували відрахуванням, якщо вони повторно не заплатять за навчання. У виші заявляли, що чеки студентів про оплату несправжні.

Пізніше 850 іноземних студентів-медиків таки відрахували з ДНМУ, але згодом вони поновили своє навчання. Ректора університету Петра Кондратенка відсторонили від роботи, а новий керівник скасував наказ про відрахування іноземців. Спеціальна комісія займається розслідуванням правомірності дій попереднього керівника і разом з правоохоронцями буде шукати зниклі гроші за навчання, які не надійшли у виш.

Поширити:

Залишити коментар:

коментар