Відверто про ковід, вакцинацію і ризики розповів лікар з Кропивницького

В Україні стрімко збільшується кількість хворих на коронавірус, так само невпинно росте число летальних випадків. Кіровоградщина хоч і перебуває в умовній помаранчевій зоні, хоч в області і запрацювало 40 пунктів вакцинації, та все ж кількість пацієнтів збільшується щодня.

За словами сімейного лікаря Амбулаторії загальної практики–сімейної медицини Дмитра Королькова, крім збільшення кількості хворих, третя хвиля має ще одну особливість – менший проміжок між першими симптомами хвороби та тяжким станом. Тим часом українці масово відмовляються робити щеплення, а коронавірус стрімко молодшає.

Чи допоможе бодай одна доза щеплення не захворіти на ковід, коли варто звертатися до лікарні і чи можна захворіти на коронавірус, щепившись, – у нашій розмові.

– Дмитре Івановичу, як ви оцінюєте інформаційну кампанію щодо вакцинації, проведену Міністерством охорони здоров’я?

– Для того, щоб зрозуміти рівень інформаційної кампанії, достатньо подивитися на відсоток вакцинування медпрацівників. І оцінювати цю кількість не на рівні людини, яка дивиться телевізор, тобто черпає інформацію звідти, а на рівні тих, хто читає наукову літературу. Я знаю, що кількість вакцинованих медиків дуже мала, а це свідчить про те, що програма вакцинації населення на дуже низькому рівні. Ні інформаційної кампанії, ні логічно сформульованих меседжів, ні роботи з населенням МОЗ не продумало. Інша справа – це висновки, які люди роблять, дивлячись телевізор. Мені теж шкода хату, яка згоріла у Вінницькій області, чи цікаво дізнатися про пандочку, народжену в зоопарку (це я про новини про телевізору), але вважаю, що під час такої страшної епідемії представники МОЗу мають по кілька разів виходити у прямий ефір і проводити роз’яснювальну роботу, відповідати на найпоширеніші запитання, розвінчувати міфи. Але поки що я такого не спостерігаю: люди поширюють свої фантазії, фейки, черпаючи інформацію з різних джерел.

– Велика кількість відмов пов’язана із начебто сумнівною якістю індійської вакцини. Що можете сказати з цього приводу?

– По суті ми є жертвами свого стереотипного мислення. Якщо абстрагуватися від вакцини і подивитися на наше ставлення до виробництва ліків, то зазвичай мої пацієнти найгіршими ліками вважають ліки українського виробництва, потім – індійського, а найякіснішими – ліки з Європи. Фактично за рахунок віри мій пацієнт, приймаючи німецькі таблетки, одужує швидше. Індійська вакцина зроблена за методом і за ліцензією виробництва АстроЗенека, і сказати, що вона неефективна, не можна. Так, нам хочеться застосувати на собі вакцини країн першого світу – до них, як і до всього іншого європейського, більше довіри. Але не варто їх чекати, поки Європа не вакцинує все своє населення.Тим часом індійська вакцина дає нам шанс дожити до того моменту. І відмовлятися від вакцини – це грати в ту саму російську рулетку, в яку ми граємо весь час: коли ризик потрапити у 3% летальних випадків від кількості захворілих у тебе більше, коли ти не вакцинувався.

– Ще одна причина відмов – це недовіра до уряду, який може не забезпечити вакцинованих другою дозою. Наскільки захищає людину одноразове щеплення?

– Держава планувала закупівлі з розрахунку на щеплення двома дозами. Не думаю, що це може бути великою проблемою, адже вакцинація навіть однією дозою – це все одно значно краще, ніж відсутність вакцинації. Друга доза – це посилення ефекту першої, ми ще раз показуємо організму шкідника, і він «згадує» про його небезпеку. Особисто я вдячний державі за можливість безкоштовно отримати щеплення першою дозою.

– Тобто Ви вакцинувалися?

– Так, одним із перших в нашій амбулаторії. До того ж уся моя сім’я також вакцинувалася. Зараз займаюся вакцинацією моїх пацієнтів. Рухаємося досить швидко, хоча трапляються і відмови, є люди, які обіцяють подумати, які побоюються, тому що, як правило, бояться невідомого. Рік тому люди дуже боялися коронавірусу і я постійно призначав антидепресанти і довго вмовляв не приймати антибіотики від звичайного нежитю. Були довгі дебати, вірити чи не вірити у коронавірус. Зараз чергова хвиля істерії: тепер дебати на тему «Вірити чи не вірити у вакцинацію».

83828181d2f33026f052d4409f76cf30.jpg

– Як ви перенесли щеплення і які реакції на вакцину у ваших пацієнтів?

– У мене один вечір піднялася невелика температура, я випив ібупрофен. У кількох моїх пацієнтів температура піднялася вище 38 градусів, дехто скаржився на ломоту в тілі та слабкість у перший день після щеплення.

– За вашими прогнозами, як часто доведеться вакцинуватися від коронавірусу?

– На мою думку, щороку. Ще немає фінальних даних щодо тривалості імунітету після повного курсу вакцинації, але орієнтовно поновлювати імунітет треба буде щороку, як і під час вакцинації від грипу. До речі, вчені вже продумують варіанти, коли можна комбінувати в одній вакцині кілька діючих речовин.

– Чи може людина, вакцинована першою дозою, захворіти на коронавірус?

– Вона може хворіти на коронавірус навіть після вакцинації, вакцина просто дає можливість перенести коронавірус легше. Оскільки людина хворітиме, то і розповсюджуватиме вірус, не треба думати, що після щеплення вона може бути абсолютно безпечною.

– Ще одна популярна тема для розмов – це виникнення тромбів після вакцинації Ковішилдом. Чи були у вас подібні випадки?

– Це дуже поширене запитання серед моїх пацієнтів. Насправді офіційною наукою доведено, що вакцина не викликає зайвого тромбоутворення. Ми не знаємо, якими можуть бути ускладнення, але ми їх очікуємо, у тому числі і тромбоз. Перед щепленням з кожним пацієнтом я проговорюю його розуміння ризиків. Наприклад, якщо людина захворіє на коронавірус, то ризики тромбоутворення значно зростуть саме від коронавірусу. Іноді я пояснюю це таким чином: ми боїмося вакцин, але чомусь зовсім не боїмося антибіотика. Спитайте кожного, хто розбирається в фармакології, що антибіотики – це дуже небезпечні речовини, але їх ми дозволяємо собі приймати навіть без рецепта лікаря, не обговорюючи так жваво і не вигадуючи про це різних нісенітниць, як про вакцину.

– Чи винайдуть, на вашу думку, ліки від коронавірусу і що порадите робити, щоб уникнути захворювання?

– Це малоймовірно, швидше за все, це будуть якісь ліки з обмеженим варіантом застосування.

Все те саме: дотримання дистанції, провітрювання приміщень і здоровий спосіб життя. Зараз хворим на коронавірус у легкій формі я призначаю достатнє пиття, зволожування повітря, контроль температури і за можливості перебування на свіжому повітрі і особливо прогулянки пішки. І жодних ліків, тим паче антибіотиків. Навпаки є наукові дані, які стверджують, що при вірусних пневмоніях не виправдано використовувати антибіотики. Звісно, якщо в людини є ризик бактеріальної пневмонії, то тут уже необхідно підключати антибіотик. Антибіотик – це зараз як антидепресанти для пацієнтів. Людина думає, що вона лікується, а пневмонія минає сама…

– І наостанок: за яких умов слід бити на сполох і викликати «швидку», якщо маєш діагноз «коронавірус»?

– Я виділяю три ознаки, при появі одної з них треба звертатися у лікарню.

Це температура, яку не можна знизити ні парацетамолом, ні ібупрофеном. Друга ознака – це поява задишки в спокої, коли людина не може надихатися. І третя – це значне і швидке погіршення самопочуття, коли людина не може встати з ліжка і сходити в туалет. Це прості речі, по яких можна зрозуміти, що людина потребує більше інтенсивної терапії. Зараз значно збільшилася кількість хворих на коронавірус, у мене багато дзвінків, більше людей записуються на прийом. Шкода, що активна вакцинація в Україні почалася тоді, коли кількість смертей сягла вище 400 осіб за добу. Кількість дзвінків і кількість прийомів збільшується, крім того, терміни між появою симптомів і госпіталізацією дуже скротилися… Це свідчить, що третя хвиля нас не тільки вкриває, а й перекриває…

Нагадаємо, за вихідні на Кіровоградщині померло четверо пацієнтів з COVID-19.

Читайте також: Де роблять і скільки коштує ПЛР-тест на коронавірус у Кропивницькому

Інна Тільнова, Нова Газета

Поширити:

Залишити коментар:

коментар