Пенсіонери Кіровоградщини отримуватимуть на 100 гривень більше

© pixabay.com

Із 1 березня на Кіровоградщині, відповідно до постанови Кабінету Міністрів України «Про додаткові заходи соціального захисту пенсіонерів у 2021 році», проведуть індексацію пенсій. У середньому пенсія підвищиться на 100 гривень.

Про це повідомляє Перша електронна газета за інформацією обласного управління Пенсійного фонду України.

Підвищення отримають такі категорії пенсіонерів:

1) одержувачі пенсій за віком, по інвалідності, у зв’язку з втратою годувальника відповідно до Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування»;

2) одержувачі пенсій по інвалідності та у зв’язку з втратою годувальника відповідно до Закону України «Про пенсійне забезпечення осіб, звільнених з військової служби, та деяких інших осіб».

Їм для перерахунку пенсій враховуватимуть збільшений на 11% показник середньої зарплати: 4888,83 грн х 1,11 % = 5426,60 грн

3) одержувачі пенсій по інвалідності та у зв’язку з втратою годувальника відповідно до Закону України «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи» (пенсії чорнобильців, визначені в мінімальному розмірі, не перераховуються).

Їм пенсію перерахують також відповідно до середньої зарплати за формулою: 1206,25 грн х 1,11 % = 1338,94 грн

Особам, у яких пенсія менша за 2200 грн, держава доплачуватиме суму, якої не вистачає до зазначеного мінімуму. Але це стосується лише тих пенсіонерів, які мають необхідний страховий стаж – 35 років для чоловіків та 30 років для жінок.

У деяких категорій пенсіонерів внаслідок проведеного перерахунку розмір пенсійних виплат не зміниться, зокрема, це ті, кому пенсія:

– призначена за «спецзаконами»;
– призначена після 01 січня 2019 року;
– обчислена без заробітної плати;
– встановлена у мінімальному розмірі за відсутності визначеного Законом України “Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування” необхідного страхового стажу,
– містить у своєму складі доплату до 40 % мінімальної заробітної плати (до 2400 грн) та при здійсненні індексації на суму підвищення зменшилась сума доплати, тобто відбувся перерозподіл складових в пенсійній виплаті.

“У разі, якщо частина пенсії обчислена за нормами Закону України “Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування” перевищить розмір пенсії, обчислений за «спецзаконом», то такого пенсіонера буде автоматично з 01 березня 2021 року переведено на пенсію відповідно до Закону України “Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування”, оскільки її розмір більший”, – повідомила заступник начальника головного управління Олена Романченко.

Читайте також: Фото бабусі з Кіровоградщини покажуть на міжнародній виставці

Поширити:

Залишити коментар:

коментар