Як правильно підібрати оральні контрацептиви?

Якщо Ви зважилися оберігатися від небажаної вагітності за допомогою оральних контрацептивів, ні в якому разі не призначайте їх собі самостійно. Ні поради подруги, ні позитивні відгуки в інтернеті не зможуть замінити консультацію лікаря і гарантувати Вам відсутність ускладнень. Тільки після обстеження у гінеколога можна починати прийом гормональних препаратів.

Чому це так важливо?

Оральні контрацептиви запобігають овуляції за допомогою синтетичних гормонів. В організмі жінки вони блокують вироблення гормонів, які стимулюють дозрівання і вихід яйцеклітини. А немає яйцеклітини – не буде і зачаття. Комбіновані оральні контрацептиви бувають декількох видів – монофазні, двофазні і трифазні. І оскільки менструальний цикл у кожної жінки має свої індивідуальні особливості, то і підібрати протизаплідні засоби, щоб вони були максимально ефективними і безпечними, можна тільки після обстеження у гінеколога.

Наприклад, якщо менструальний цикл проходить без гормональних перепадів, то найкраще підійдуть трифазні препарати. Якщо є стрибок в середині циклу – застосовуються монофазні оральні контрацептиви.

Пам’ятайте, що неправильно підібраний гормональний препарат може викликати набряклість, набухання молочних залоз, підвищену дратівливість, нудоту вранці. Хоча протягом перших трьох місяців прийому таких препаратів подібні реакції вважаються нормою, адже організм адаптується до синтетичних гормонів. Однак якщо і через три місяці будете відчувати себе погано, сміливо відмовляйтеся від препарату – він Вам не підходить.

Які ж обстеження потрібно пройти перед призначенням оральних контрацептивів?

По-перше, огляд у гінеколога, УЗД органів малого тазу, щоб виключити фіброміоми або кісти. По-друге, потрібно протягом менструального циклу три рази здати аналіз на гормони. Він допоможе дізнатися, які гормональні скачки характерні для Вашого організму. По-третє, обов’язково потрібно здати аналіз крові на згортання, тому що левова частка оральних контрацептивів знижує згортання крові (при патології це може привести до кровотеч) і на цукор. По-четверте, побувати на прийомі у хірурга, який виключить варикозне розширення вен (гормональні контрацептиви при цій хворобі протипоказані).

І тільки після цього обстеження гінеколог зможе підібрати Вам гормональний контрацептив. Приймати такі таблетки можна протягом п’яти років з перервами в 1-2 місяці щороку (щоб не дати яєчникам остаточно розслабитися). Але під час перерв потрібно бути вкрай обережною: у цей період можна завагітніти не тільки двійнятами, а й трійнею.

Гінекологи медичного центру «ДокторПРО» компетентно обстежать жінку що планує користуватись протизаплідними препаратами, призначать необхідну діагностику та підберуть максимально комфортні контрацептиви. Телефонуйте цілодобово!

Поширити:

Залишити коментар:

коментар