Як правильно вибирати і купувати товари в інтернеті?

© Pixabay

Робити покупки в інтернеті не тільки легко і просто, але ще й вигідно. Адже багато товарів можна знайти по великим знижкам або на розпродажі, а таке можна досить рідко зустріти в реальних магазинах. І особливо це стосується одягу — можна знайти навіть такі речі, які були в користуванні, або не підійшли з якихось причин своєму власникові. З них зустрічаються справжні «перли» — оригінальні брендові товари за мінімальною ціною. Але як же робити покупки в інтернеті правильно?

З чого починати?

Звичайно ж, з пошуковика. Тут важливо правильно вбити ключові слова, щоб пошукова система видала максимально підходящі і точні результати. Потрібен наряд для вечора? Підійде фраза «купити вечірню сукню онлайн» або щось подібне. Те ж стосується будь-яких інших товарів: намагайтеся максимально точно вписати те, що вам необхідно. Потім варто пройтися по посиланнях, які вибиває пошуковик. Як правило, саме у верхніх рядках найпопулярніші і перевірені клієнтами, а також самою пошуковою системою сайти. Добре, якщо ви знайдете відповідний товар на таких сайтах, якими вже користувався хтось із ваших друзів або знайомих.

Як зробити правильний вибір?

Вибирати товар можна по розділах каталогу або налаштувавши фільтри пошуку. Це легко: зазвичай пропонується вибрати бренд, тип товару, навіть розмір, якщо мова йде про одяг. Дуже зручні в цьому плані фільтри пошуку на інтернет-майданчику з продажу одягу Shafa — тут можна вибрати річ навіть за станом або забарвленням. Далі варто уважно прочитати опис товару, вивчити всі його параметри і характеристики, а також відгуки покупців про нього. Відгуки можуть бути залишені покупцями не тільки по відношенню до самого товару, але також і по відношенню до продавця, якщо сайт представляє оголошення від приватних продавців.

Замовлення і доставка

Вибравши відповідний товар, ви зможете натиснути кнопку «Купити» і сторінка перенаправляється на форму замовлення. Якщо сайт співпрацює з приватними продавцями, як правило, з ними можна буде поспілкуватися в особистому листуванні або обмінявшись номерами телефонів. Зазвичай в форму замовлення вводяться ПІБ, адреса і деякі інші особисті дані, або адреса відділення Укрпошти, Нової Пошти або іншого перевізника, на який потрібно доставити товар. Намагайтеся не помилитися у введенні даних, щоб посилка не поїхала в інше місце. Можна замовити також доставку замовлення кур’єром, тоді вам зовсім не доведеться виходити з дому.

Оплата

А ось тут потрібно бути дуже обережними. Оплата може проводитися різними способами — на розрахунковий рахунок юридичної особи (якщо вона оформлена), на картковий рахунок фізичної особи, а також післяплатою при доставці кур’єром або на поштове відділення. Післяплата буде однозначно краще, тому що ви зможете оглянути товар і лише потім вирішувати, чи вартий він своєї ціни і чи підходить вам по всім параметрам.

Якщо ви вибрали варіант передоплати, намагайтеся робити це тільки з перевіреними інтернет-магазинами або продавцями. Не перераховуйте гроші через підозрілі сервіси та системи оплат. Дуже часто за такими системами стоять шахраї, які можуть зчитати дані вашої карти і списати кошти в свою користь. Якщо ви робите передоплату, уточніть, чи є варіант повернення товару або його заміни на більш відповідний.

Повернення товару

І хоча покупки в інтернеті стрімко набирають популярності, багато хто все ж думає, що вони купують «кота в мішку». Тому саме умови повернення товару, про які ми згадали вище, потрібно вивчити самим докладним чином. Згідно із законодавством, покупець має право повернути невідповідний товар протягом 14 днів після покупки. Тому завжди зберігайте чеки та товарно-транспортні накладні, а також не поспішайте зривати етикетки і бірки з нових речей. Правда, деякі категорії товарів, як, наприклад, білизна або косметика, не підлягають поверненню.

Як убезпечити себе від шахраїв?

В ідеалі для інтернет-покупок варто завести окрему банківську карту, на якій не буде великих сум — лише те, що вам буде потрібно для конкретної покупки. Обов’язково встановіть інтернет-банкінг на своєму смартфоні або СМС-сповіщення, щоб відразу ж знати, які суми списуються з рахунку, коли ви проводите оплату. Це допоможе не тільки убезпечити себе від зловмисників, але і контролювати витрати.

Вибирайте перевірені інтернет-магазини, на яких є вся публічна інформація про юридичну особу, фактична адреса, ліцензії і т.п. Якщо контакт здійснюється з приватним продавцем, вивчіть спочатку відгуки про нього — багато майданчиків, як, наприклад, Шафа, мають опцію відгуків по угодам і покупкам. Ви завжди зможете почитати відгуки реальних покупців про якість товару, його відповідність опису в оголошенні, про швидкість доставки і навіть про комфорт спілкування.

Поширити:

Залишити коментар:

коментар