Кропивничан з діабетом записують у чергу на безкоштовний інсулін

@ pixabay

У Кропивницькому виникли перебої з безкоштовним інсуліном. Його не можна отримати в аптеці за рецептом лікаря через відсутність фінансування. Лише купити за власні гроші, а тим часом записатися в чергу.

Про це повідомляє Перша електронна газета за інформацією Суспільного.

За державною програмою інсулін мають отримувати майже дві тисячі кропивничан, хворих на цукровий діабет. Та, за словами Ольги Касьянової (завідувачки однієї з двох місцевих аптек, де відпускають інсулін за рецептом), безкоштовні ліки можуть з’явитися аж наприкінці квітня.

“У березні ліміт грошей на видачі інсуліну закінчився. Ми записуємо людей у чергу, тільки-но кошти надійдуть – повідомимо всіх, хто до нас звернувся. В наявності інсулін є, бажаючі можуть по можливості придбати його за власні гроші. Для забезпечення людей препаратами інсуліну до кінця року потрібні приблизно 2 мільйони гривень”, – пояснила Ольга Касьянова.

Ситуацію коментує начальниця міського управління охорони здоров’я Оксана Макарук:

“Було ухвалено рішення на рівні Кабінету міністрів про виділення медичної субвенції. З 1 квітня має йти відшкодування вартості інсуліну. Ці гроші з міського бюджету, які у нас виділялися у 1 кварталі, вже використані. Ця постанова не оприлюднена. Там була перша сума 19 мільйонів гривень. Я думаю, що найближчим часом ці кошти мають надійти”.

Поки знову не запрацює державна програма, кропивничани мусять купувати ліки за власні гроші. Флакон інсуліну коштує близько 200 гривень.

Більше дивіться в сюжеті Суспільного:

Поширити:

Залишити коментар:

коментар