Трохи про сальсу: історія, особливості, актуальність

© LiveAbout

Сальса є одним з найбільш динамічних і важливих музичних явищ 1900-х років. У багатьох іспаномовних громадах він залишається сьогодні найпопулярнішим стилем танцювальної музики. Сальса являє собою поєднання латинських музичних жанрів, але її головна складова – кубинська танцювальна музика. Корені сальси походять з Східної Куби (Сантьяго-де-Куба, Гуантанамо) кубинського сина (близько 1920 р.) І афро-кубинського танцю (як афро-кубинська румба). Там були об’єднані іспанські та афро-кубинські музичні елементи, як з точки зору ритму, так і використовуваних інструментів. До середини століття ця музика прийшла до Гавани, де поглиналися іноземні впливи, особливо американський джаз і популярна музика, почуті по радіо. Ви зможете побачити та почути століття культурної еволюції тут, в Києві. Такиї фестивалів столиця ще не бачила. Приєднуйся та запалюй настрій.

Історія та особливості музичного напряму

До кінця 50-х років багато кубинських і пуерторіканських людей, включаючи музикантів, оселилися в США, особливо в Нью-Йорку. Це створило середовище, де музика сальси завершила свій розвиток. Головним місцем, де це відбувалося, було “El Barrio” (іспанський Гарлем). Створено багато смуг; іммігранти продовжували робити афро-карибську музику, але вони адаптували звук до свого нового світу. На них вплинув особливо американський джаз. Поступово в 50-х і 60-х роках з’явилася сальса, як ми знаємо її сьогодні. Найвідомішими музикантами того часу були Тіто Пуенте, названий королем Мамбо, і Селією Круз, відомою як королева сальси.

Підйом сальси також тісно пов’язаний з Fania Records, який був заснований в 1964 році музикантом Джонні Пачеко і італо-американським юристом з розлучення на ім’я Джеррі Масуччі. Вони зустрілися на вечірці в готелі Нью-Йорка. Вони домовилися про початок найвпливовішого лейблу в історії латинської музики. Фанія була відома як “Латинська мотун”, і один великий хіт за іншим став популярним по всій Латинській Америці. Багато художників стали дуже відомими з просуванням, яке вони отримали від лейблу “Fania”. Fania Records переробив кубинську музику в звук, більш доречний для Латинського Нью-Йорка, і вони назвали звук “сальса”. популярні, що групи та художники Фанії гастролювали по всій Латинській Америці. Це десятиліття було справжнім «розквітом» сальси.

Тип музики сальси, яку пропагувала Фанія, називалася «жорсткою сальсою». Потім у 80-х роках з’явився інший стиль сальси, який був більш м’яким і романтичним, з артистами, як Гілберто Санта Роза. Приблизно в цей час латинські музиканти почали впливати на основну музику США. Латинська музика стала модною тут і почала інтригувати решту світу.

Ключовим інструментом, який забезпечує основну канавку сальса, є клава. Він часто грається з двома дерев’яними паличками (так звані клави), які потрапляють разом. Для сальси існують чотири типи клатерних ритмів, найважливішими є 3-2 і 2-3 синові клави, а 3-2 і 2-3 румба-клави. Більшість сальса-музики відтворюється з одним із синів, хоча іноді використовується клавіша Румба, особливо під час розділів Румби.

Світ танцю просто зачаровує своїм різноманіттям. Спробуйте і ви стати частиною запальних рухів, пристрасті та кохання.

Розмаїття музичних стилів в  Україні

Не можна сказати, що сальса не є популярною в України. Коли починається Джаз на пляжі – Bossa Nova (https://kiev.ticketsbox.com/dzhaz-na-plyazhe-bossa-nova-a), то з’являється шанс зануритись в дивовижний симбіоз сальси та джазу.  Тільки уявіть які запальні мелодії з’єдналися воєдино заради чудового настрою та радості від проведеного часу. Таку подію варто відвідати. А ще краще взяти з собою друзів та розділити гарний настрій на всіх.

Якщо вам ця подія не припала до душі, то незабаром пройде іще одна – Рок-н-Ролл на Пляжі (https://kiev.ticketsbox.com/rok-n-roll-na-plyazhe/). Тільки уявіть собі: пісок, тепла вода, запальні мелодії року та повна свобода від правил та заборон. Це дасть чудову нагоду не тільки приємно провести час, але багато дізнатись про музику 20-го століття, що має величезний вплив і сьогодні.

Багато гарної музики гарантовано.

Поширити:

Залишити коментар:

коментар