Криза у кропивницькій Громадській раді: налагодити діалог вдалося після втручання керівництва міста

© kr-rada.gov.ua

Кризу в роботі міської Громадської ради (ГР) намагалися вирішити на тристоронній зустрічі за участю секретаря міськради Андрія Табалова, голови ГР Леоніда Лузана та уповноваженими ініціативної групи членів ГР. У результаті переговорів Леонід Лузан визнав свої недопрацювання, і публічно пообіцяв повернути діяльність Громадської ради в правове поле та переголосувати декілька питань, які ухвалили із порушенням законної процедури.

Про це повідомляє Перша електронна газета.

Нагадаємо, через бездіяльність та протизаконні дії голови ГР Леоніда Лузана, усередині дорадчого органу утворилася ініціативна група членів ГР, які публічно виступили проти неправових дій. Група активістів назвали своє об'єднання "За справедливість і закон".

6 березня під час прес-конференції члени ініціативної групи публічно звинуватили голову ГР Леоніда Лузана у грубому порушенні правової процедури голосування, у фальсифікації результатів голосувань та показали, як він порушує базові принципи демократії – законність, гласність та рівність. Активісти вимагали від Леоніда Лузана повернути діяльність ГР у правове поле.

Оскільки після публічної заяви про порушення, які чинить голова ГР, він не вжив ніяких дій, члени ініціативної групи звернулися до секретаря міськради Андрія Табалова з проханням посприяти у вирішенні кризи в роботі дорадчого органу. Посадовець одразу відгукнувся і, за його допомоги, відбулася тристороння публічна зустріч.

Групу “За справедливість і закон” на зустрічі представляли члени Громадської ради Олександр Тарасов, Людмила Харламова та Дмитро Васильєв.

“Ми зібралися, щоб провести конструктивну зустріч, діалог між сторонами непорозуміння. Ми, як міська влада, зацікавлені у тому, щоб усі члени Громадської ради порозумілися, тому що ви нам потрібні єдині, згуртовані”, – наголосив на початку зустрічі Андрій Табалов.

506bbf365a876b9d01124886cc26caf2.jpg
Л. Лузан та А. Табалов / © kr-rada.gov.ua

Як наголосив Олександр Тарасов, загальні збори від 8 лютого стали тим моментом, який особливо загострив ситуацію в Громадській раді.

Того дня, грубо порушивши Положення та Регламент ГР, замість обговорення звіту, голова ради Леонід Лузан поставив на голосування питання про звільнення першого заступника голови ГР. Цього питання не було у порядку денному, і голова не організував голосування про його внесення у порядок денний. Окрім того, Леонід Лузан надавав слово лише певним членам ГР, позбавивши інших висловити свою думку. Зрештою, очільник ГР навіть не поставив на голосування питання про затвердження звіту про роботу ГР.

“Ми вимагаємо від голови ГР визнати ці збори такими, що пройшли з грубими порушеннями процедури, і провести наступні збори, до порядку денного яких знову включити ці питання”, – озвучив головну вимогу групи “За справедливість і закон” Олександр Тарасов.

Незважаючи на те, що грубі порушення, які допустив голова ГР, зафіксовані на відео, Леонід Лузан продовжував заперечувати свою провину. Він визнав лише, що “були деякі незначні порушення”.

Окрім того, пан Лузан заявив, що питання про відставку першого заступника, яке він не вніс, за процедурою, у порядок денний, розглянули “в контексті звіту”.

Така деструктивна позиція голови ГР обурила членів групи “За справедливість і закон”. Леоніду Лузану нагадали про окремі пункти Регламенту та Положення ГР, які він грубо порушив 8 лютого, під час зборів.

“Ми ж не вимагаємо, щоб робили так, як ми хочемо. Ми вимагаємо зробити за законною процедурою – у відповідності до Регламенту та Положення”, – наголосив Олександр Тарасов.

Зрештою, після півгодинних дискусій, аргументи членів ініціативної групи виявилися переконливими, і Леонід Лузан погодився на умови активістів. Сторони домовилися, що голова ГР ініціює проведення загальних зборів, на яких, за законною процедурою, знову прозвітує і, після обговорення цього питання, поставить його затвердження на розсуд членів ГР.

Також, на майбутніх зборах, ймовірно знову розглянуть питання про відставку першого заступника голови ГР, адже на минулих скандальних зборах це питання було винесено на голосування із грубими порушеннями. 22 члени Громадської ради, які входять до групи “За справедливість і закон”, не визнають рішень, ухвалених з порушеннями.

Сторони дійшли згоди, що ці питання обговорять на правлінні Громадської ради і внесуть їх до порядку денного.

Голова ГР також пристав на пропозицію представників групи “За справедливість і закон” погодити з ними порядок денний наступних зборів.

Окрім того, Леонід Лузан публічно зобов’язався, що, до наступних загальних зборів ГР, він та секретар ради наведуть лад із документацією і опублікують на сайті міськради усі протоколи загальних зборів та зборів правління ГР. Також у цей термін голова ГР пообіцяв опублікувати списки членів постійних комісій ГР.

Нагадаємо, із понад 20 засідань правлінь ГР за рік протокольно відображені і опубліковані лише шість. А з чотирьох загальних зборів ГР публічно доступний лише один протокол – перших зборів, які відбулися 12 квітня 2018 року.

Скріншот зі сторінки Громадської ради

Активісти також закинули Леоніду Лузану невиконання рішення загальних зборів, яке було ухвалене у жовтні 2018 року. Тоді члени ГР проголосували за зміни до Положення ради щодо виключення членів постійних комісій, які систематично не беруть участі в роботі комісій. Очільник ГР не зміг відповісти, чому із жовтня минулого року він досі не передав це рішення на затвердження виконкому.

За пана Лузана відповів секретар міськради Андрій Табалов, який запевнив, що голова ГР терміново направить це рішення до виконкому.

На зустрічі сторони також домовилися, що відділ внутрішньої політики міськради сприятиме голові ГР у питаннях оповіщення членів ГР щодо часу й дати загальних зборів та зборів Правління.

Читайте також:

4674164c84dbc1e2182377957c15cb1c.jpg
© kr-rada.gov.ua
Поширити:

Залишити коментар:

коментар