Активісти показали докази масових порушень голови кропивницької Громадської ради

© Григорій Зуб, CBN

19 членів Громадської ради при виконкомі міськради Кропивницького (ГР) публічно звинуватили голову ради Леоніда Лузана у фальсифікації результатів голосувань та показали, як він порушує базові принципи демократії – законність, гласність та рівність. На їхню думку, спільні дії голови ГР та групи її членів дискредитують Громадську раду. Відтак активісти вимагають від Леоніда Лузана повернути діяльність ГР у правове поле. Якщо ж нинішній голова ГР не дослухається до цих вимог – активісти будуть ініціювати звільнення його з посади голови.

Про це сьогодні, 6 березня, під час прес-конференції в агенції CBN заявили члени Громадської ради при виконкомі міськради Кропивницького Олександр Тарасов, Людмила Харламова, Дмитро Васильєв та Олександр Павлов, інформує Перша електронна газета.

Як повідомили громадські активісти, у прес-конференції під назвою “Громадська рада сьогодні: фальсифікація, беззаконня, непрозорість” вони виступають від імені 19 членів Громадської ради, які не згодні з тим свавіллям, яке, на їхню думку, коїть голова ГР Леонід Лузан.

d87cb976ec1ace3290eae0578052800e.jpg
© Григорій Зуб, CBN

Свою позицію всі 19 членів ГР засвідчили підписами під текстом Заяви-звернення ініціативної групи членів ГР, з яким ви можете ознайомитися у кінці статті .

“На сьогодні у нашій Громадській раді склалася ситуація, коли повністю ігноруються всі базові цінності демократії. У темі прес-конференції ми озвучили ці явища: фальсифікації, беззаконня і непрозорість. Громадська рада, яка повинна бути взірцем демократії та совістю громади нашого міста – стала ганьбою”, – заявив Олександр Тарасов.

За його словами, останньою краплею стали крайні загальні збори ГР, які відбулися 8 лютого.

“Усі члени ГР погодили порядок денний засідання, який складався із чотирьох пунктів. Першим – був звіт голови ГР Леоніда Лузана про роботу ради у 2018 році. Ми всі готувалися до обговорення та затвердження звіту, як це має бути за процедурою. Але замість цього чомусь надали слово члену ГР Миколі Гречусі, який почав критикувати роботу першого заступника голови ГР Дмитра Яковенка.

Усі прохання членів ГР дотримуватися порядку денного, обговорити звіт і затвердити його, головуючий Леонід Лузан проігнорував. Натомість він надав слово іншому члену ГР Кернасюку, який продовжив критикувати Яковенка і вніс пропозицію проголосувати за його зняття з посади.

Лузан не дослухався до зауважень, які озвучували члени ГР, і, на нашу думку, виконував чітко підготовлений план. Без обговорення, без можливості озвучити питання, він почав процедуру голосування. Із 43 присутніх в залі “за” пропозицію звільнити Яковенка з посади проголосували не більше 20 осіб. А лічильна комісія і голова ГР оголосив результат – 33. Такої нахабної фальсифікації ми не очікували, ми були шоковані. Тому ми звинувачуємо Лузана у фальсифікації результатів голосування за зняття Яковенка з посади”, – наголосив Олександр Тарасов.

68d25e4e2928cd7637c410df6555d8fe.png

Як розповів далі член ініціативної групи, після цих кричущих порушень, Лузан оголосив, що нібито від когось надійшла пропозиція обрати першим заступником голови ГР Миколу Гречуху. Проте у залі ніхто такої пропозиції не озвучував, а оголосив сам її голова ГР.

За словами Олександра Тарасова, Лузан знову, з грубими порушеннями процедури, поставив це питання на голосування. Хоча, згідно з процедурою, мав надати слово Гречусі, поставити на голосування пропозицію про внесення цього питання у порядок денний, а вже тоді виносити на розсуд членів ГР.

a98e81da9de6dea3954ab82df57b25e6.jpg
© Григорій Зуб, CBN

“Відбувалося повне беззаконня – відверте порушення демократичних принципів. Після цього ряд членів ГР вийшли з зали, тому що так збори проводити не можна.

Ми вважаємо, що така ГР на сьогодні є нелегітимною, ми не визнаємо рішення зборів від 8 лютого, не визнаємо звільнення Дмитра Яковенка з посади першого заступника голови ГР і призначення на цю посаду Миколи Гречухи”, – заявив член ініціативної групи Олександр Тарасов.

За словами членкині Громадської ради Людмили Харламової, нинішній голова ГР Лузан почав фальсифікувати документи ще у травні 2018 року, коли у викладеному на сайті міськради протоколі засідань правління ГР були вказані неправдиві дані. На її вимогу в цей протокол тоді внесли зміни.

1f429de418985ae758362176aea2667d.jpg
© Григорій Зуб, CBN

Також Людмила Харламова наголосила, що із 21 засідання правлінь ГР протокольно відображені і опубліковані лише шість. А з трьох загальних зборів ГР публічно доступний лише один протокол – перших зборів, які відбулися 12 квітня 2018 року.

78ad20ae5efa02083a7fc9b0612c43d6.png
Скріншот зі сторінки Громадської ради

“Ми щовівторка збиралися на засідання правління ГР, але більшості протоколів у розділі Громадської ради на сайті міськради немає. Ми навіть не можемо проконтролювати ті рішення, які ми ухвалюємо на правлінні ГР, адже їхня подальша доля невідома. Відсутня вихідна та вхідна документація.

Окрім того, напередодні нового року Лузан уже не запрошував на засідання правління “неугодних” йому членів ГР. Змінювався день проведення правління, змінювався час. А після крайнього скандального засідання, яке відбулося 8 лютого, ми жодного разу не отримували запрошення на засідання правління. Ті рішення, які приймалися на цих зборах, це рішення вузького кола людей – максимум 5 чоловік. Інших на засідання просто не запрошували”, – розповіла Людмила Харламова.

Член Громадської ради Олександр Павлов також додав, що деякі члени ГР, які знаходяться у коаліції із головою ради Лузаном, саботують роботу комісій. Зокрема, за його словами, голова комісії з питань ЖКГ Леонід Багно за рік із моменту формування нинішнього складу ГР жодного разу не провів засідання комісії.

61ed26f65ffb4f08881e61c61fda9e87.jpg
© Григорій Зуб, CBN

Член Громадської ради Дмитро Васильєв наголосив на тому, що був шокований зухвалими та нахабними діями голови ГР Лузана 8 лютого під час загальних зборів.

“Для мене це перший досвід роботи в такому органі, як Громадська рада. Я йшов сюди для того, щоб впливати на рішення влади, контролювати їх, допомагати людям тримати зв’язок із владою.

Я не міг навіть уявити, що деякі представники громадських організацій – лідери думок, можуть так ігнорувати демократичну процедуру”, – сказав Дмитро Васильєв.

8143dc3d6cbc206572ca2ebfb67f23e7.jpg
© Григорій Зуб, CBN

Підсумовуючи сказане, Олександр Тарасов наголосив, що ініціативна група членів ГР вимагає від голови ради Лузана організувати роботу у правовому полі:

“Якщо він не дослухається до наших вимог, то ми будемо наполягати, щоб він залишив цю посаду”.

У Заяві-зверненні, яку підписали 19 членів Громадської ради, до голови ради Леоніда Лузана висунули наступні вимоги:

  1. Повернути діяльність ГР у правове поле;
  2. Забезпечити дотримання принципів демократичності та прозорості у діяльності ГР;
  3. Забезпечити рівноправність усіх членів ГР;
  4. Забезпечити публічне висвітлення діяльності ГР у розділі ГР на офіційному сайті міськради. А саме:
  • Опублікувати усі протоколи загальних зборів ГР;
  • Опублікувати усі протоколи зборів правління ГР;
  • Опублікувати списки членів ГР та списки членів постійних комісій ГР, а також результати діяльності комісій.

Громадська рада

Опубліковано CBN: Центральноукраїнське бюро новин Середа, 6 березня 2019 р.

64afc10e43f96accbb61977a935572de.jpg
© Григорій Зуб, CBN
cb85ac48c9eac401314afa26725fe6d2.jpg
© Григорій Зуб, CBN
84a0d93db5ab037d582bab87ffaedb6c.jpg
© Григорій Зуб, CBN

Поширити:

Залишити коментар:

коментар