Єдину диспетчерську службу екстреної медичної допомоги створять у Кропивницькому

Цього року в області планують реформувати систему надання екстреної медичної допомоги. Зокрема, передбачено зміни щодо маршрутизації викликів – створення єдиної диспетчерської служби, яка буде знаходитися у Кропивницькому.

Про це повідомляє Перша електронна газета з посиланням на сайт ОДА.

Нині, за словами директора департаменту охорони здоров’я ОДА Олега Рибальченка, кожен пацієнт, набираючи “103”, потрапляє не до диспетчера екстреної медичної допомоги, а до регіонального закладу (наприклад, жителі сіл потрапляють на телефонний вузол районної лікарні, де працює одна або кілька бригад “швидкої”). Проте служба екстреної медичної допомоги не має бути прив’язана до жодної території, бригади мають рухатися екстериторіально – везти пацієнта до найближчого медичного закладу, де можуть надати відповідну допомогу. А це, за словами посадовця, поліпшить швидкість і якість надання допомоги.

Читайте також: Кропивницькі активісти передали в тубдиспансер обладнання на майже 120 тис. грн

Планується в місті Кропивницькому на базі Центру екстреної медичної допомоги та медицини катастроф створити єдину диспетчерську службу. Усі виклики “швидкої”, що будуть в області, надходитимуть до єдиної операторної зали. Диспетчери виклику з’ясовуватимуть місце знаходження пацієнта і переадресовуватимуть дзвінок відповідному диспетчеру напрямку, який супроводжуватиме бригаду. Планується, що в області одночасно працюватимуть близько 15 диспетчерів.

Окрім цього, усі машини екстреної допомоги будуть оснащені GPS-трекерами, завдяки яким ретельно відслідковуватимуть і детальний маршрут руху, і наявність поряд інших вільних бригад, яким зможуть передати пацієнта. На моніторі диспетчерської зали буде видно місцезнаходження і маршрути руху усіх 100 бригад екстреної допомоги. Бригади отримають усі необхідні засоби зв’язку – телефонного та Інтернет. Тобто, буде чітка і дієва координація роботи усіх служб, завдяки якій лікарі рятуватимуть пацієнтам життя.

Читайте також: Додаток про медичну реформу в Україні презентували у Кропивницькому

Поширити:

Залишити коментар:

коментар