Управлінню транспорту дозволили без виконкому погоджувати вартість проїзду

Сьогодні, 18 грудня, члени виконавчого комітету міськради Кропивницького погодили проект рішення, яким управлінню транспорту надали право одноосібно, без розгляду на засіданні виконкому, регулювати вартість проїзду у міському громадському транспорті. Проти ухвалення цього рішення виступила Громадська рада при виконкомі міськради та деякі члени виконкому.

Про це повідомляє Перша електронна газета.

Згідно із Проектом рішення, який на засіданні виконкому презентував начальник управління транспорту Олександр Вергун, управлінню транспорту надали право регулювати тарифи на послуги пасажирського транспорту. Тоді як раніше це право мав виконком.

Після ухвалення цього рішення управління транспорту внесе зміни до договорів із підприємствами-перевізниками і, як організатор перевезень, отримує право погоджувати вартість проїзду на основі розрахунків перевізників.

Механізм цієї процедури наступний:

  1. Перевізники здійснюють розрахунок тарифу відповідно до Методики розрахунку тарифів на послуги пасажирського автомобільного транспорту, затверджену наказом Міністерства транспорту та зв’язку України від 17 листопада 2009 року № 1175;
  2. Подають їх на розгляд організатору пасажирських перевезень – управлінню транспорту міськради;
  3. Управління транспорту міськради, у свою чергу, перевіряє ці розрахунки і погоджує, чи не погоджує тариф.

Це питання викликало тривале обговорення. Деякі члени виконкому та представник Громадської ради при виконкомі висловилися проти ухвалення цього рішення.

Член транспортної комісії Громадської ради озвучив позицію правління ГР. Представники громадськості висловилися категорично проти, адже, на їхню думку, це рішення призведе до переходу від колегіального прийняття рішення до одноосібного, що суперечить принципу збалансованого розподілу владних повноважень та підвищує корупційні ризики.

Натомість міський голова Кропивницького Андрій Райкович, начальник управління транспорту Олександр Вергун та деякі члени виконкому виступали за ухвалення цього рішення.

На їхню думку, це лібералізує ринок перевезень. Адже виконком був лише тимчасовим стримувачем підвищення тарифів на проїзд, які зростають відповідно до економічних законів.

У свою чергу, начальниця юридичного управління міськради Марина Смаглюк запевнила, що надання управлінню транспорту права на регулювання тарифів на проїзд повністю відповідає законодавству, адже саме управління є організатором перевезень.

Під час голосування “за” ухвалення цього рішення висловилися 11 членів виконкому.

Поширити:

Залишити коментар:

коментар