Організоване НАБУ кримінальне переслідування схоже на корупційну схему з продажу заставного майна, – Березкін

© ukranews.com

Кримінальне переслідування нардепа Станіслава Березкіна, членів його сім’ї і колишніх співробітників компанії “Креатив” спрямоване не на захист інтересів державного “Ощадбанку”, а на реалізацію схеми з продажу заставного майна в інтересах третіх осіб.

Таку думку висловив в інтерв’ю “Українським Новинам” колишній глава наглядової ради групи “Креатив” Максим Березкін, інформує Перша електронна газета.

20 листопада Верховна Рада не задовольнила подання Генерального прокуратура Юрія Луценка про зняття недоторканності, затримання і арешт народного депутата Станіслава Березкіна, екс-власника агропромислової групи “Креатив”. Слідчі підозрюють народного депутата і його сім’ю в виведенні коштів з державного “Ощадбанку”. Станіслав Березкін звинувачення відкинув і заявив, що слідчих використовують в господарських спорах. Тим часом справа Березкіних обростає новими подробицями. Днями Солом’янський районний суд наклав арешт на майно сина депутата Станіслава Березкіна Максима, колишнього голови наглядової ради групи “Креатив”. Бізнесмен розповів про нові подробиці гучної справи.

– Учора було опубліковано рішення Солом’янського суду про накладення арешту на ваше майно. Можна говорити про новий виток в старій справі?

– Це сумний сигнал підприємцям і інвесторам. На засіданні регламентного комітету Верховної Ради, де розглядалося подання по моєму батькові, генпрокурор Юрій Луценко сказав, що якби кредит був повернений до кінця терміну дії кредитної угоди, ніяких претензій до нас би не було (стенограма є на сайті комітету). Юрій Луценко визнав, що нас переслідують за неповернення кредиту компанією, до якої я не маю відношення з середини 2015 року. При цьому термін дії кредитної лінії закінчився в січні 2017 року. Це підтверджує те, що НАБУ використовується в господарських спорах. Кожен, хто займається бізнесом, розуміє, до яких наслідків це може призвести.

Читайте також: Народний депутат Станіслав Березкін: “Будь-який кредит у державному банку може перерости в кримінальну справу”
© ukranews.com

– Почекайте, кредит же брався у державного банку, відповідно, державі було завдано збитків.

– Кредит був забезпечений достатньою заставою. Це новий елеватор, введений в експлуатацію за два місяці до отримання кредиту.

– Але ж кредит ви все одно не повернули.

– Мова йде про взаємини двох суб’єктів господарювання – банку і підприємства. Як зазвичай вирішуються подібні ситуації? Ведуться переговори про реструктуризацію, якщо переговори не дали результату, починається претензійна робота, реалізується застава. Але в нашому випадку два роки тривало мляве розслідування, потім раптово пролунали привселюдні звинувачення, підозрювані встигли посидіти в СІЗО, в Парламент подано подання про притягнення мого батька до кримінальної відповідальності. Все це протягом місяця. І тільки після всього цього, 21 листопада, застава виставляється на торги СЕТАМ. Кримінальне переслідування проти нашої родини дуже схоже на корупційну схему з продажем заставного майна, до якої залучено НАБУ.

– Ви звинувачуєте НАБУ в корупції?

– Я не можу стверджувати, свідомо чи несвідомо, але детективи беруть в цьому участь. Судіть самі: стартова ціна продажу – трохи більше 6 млн доларів при кошторисній – 22 млн доларів за курсом. Репутація СЕТАМ, м’яко кажучи, неоднозначна. Компанії зі світовим ім’ям навряд чи візьмуть участь. Особливо, після вистави з затриманнями і депутатською недоторканністю. Тобто новий об’єкт продадуть не за його реальною ціною, а за заниженою. А НАБУ скористається цим, щоб підтвердити, що застава була недостатньою.

– Не зовсім зрозуміло, навіщо НАБУ цим займатися.

– Чим менше вартість продажу активу, тим більший збиток вони зможуть на нас повісити. Хтось покладе в кишеню “інтерес”, а детективи отримають підтвердження наших нібито злочинних намірів. На мій погляд, саме в цьому і полягала роль НАБУ спочатку – забезпечити продаж майна “Креатива” за заниженими цінами, дати комусь на цьому заробити, а звинуватити в усьому Березкіних.

– Не тільки Березкіних, у справі фігурує десяток чоловік.

– Абсолютно вірно. Проблема не тільки в тому, що НАБУ втручається в господарські відносини, а в тому, що застосовуються типові пострадянські методи роботи “силовиків”. Людям не просто вручили підозри, але затримали і протримали в СІЗО…

– … і дуже швидко відпустили під заставу.

– Висувалися астрономічні суми – від 5 до 30 млн грн. Це непосильна сума для менеджера середньої ланки. Якби не заступилася наша компанія, люди б досі перебували в СІЗО з однієї причини – тільки тому, що колись працювали з Березкіними. Особливо обурює, що серед затриманих половина – це жінки. Складно уявити, що їм довелося пережити. Зрозуміло, що головна мета детективів – це ми як колишні власники “Креатива”. Але до чого тут люди?

– Керівник САП звинувачує вашу сестру Вікторію, в тому, що вона ховається від слідства.

– Знаєте, все що відбувається, дуже нагадує навіть не 90-ті роки незалежної України, а 30-ті Радянського Союзу. Детектив НАБУ Богдан Горохівський під час обшуку у мене вдома висловив жаль, що зараз не 37-й рік. Сподіваюся, це залишилося на відеофіксації. Вони буквально беруть людей в заручники.

© ukranews.com

– І все ж, Вікторія вже в країні чи ні?

– Вікторія з особистих причин знаходиться за кордоном. Вона ні від кого не ховалася, весь час на зв’язку. Ні їй, ні її адвокатам не передавались ніякі документи. У той же час в пресі детективи НАБУ і особисто глава САП Назар Холодницький формують думку, що вона втекла. Мета таких заяв – залякати, щоб вона дійсно не повернулася, а потім використовувати це для маніпуляції громадською думкою – раз не повернулася, значить є що приховувати, винна, а раз винна вона, то і вся родина.

Наша справа показує, що методи правоохоронців залишилися незмінними. На тому ж засіданні регламентного комітету генеральний прокурор засудив практику затримання людей за підозрами, пов’язаних з економікою, але обмовився, що у НАБУ і САП інший підхід. Тобто генпрокурор визнав, що нові органи, покликані боротися з корупцією і пережитками минулого, діє старими випробуваними методами. Це погана новина для бізнесу та всіх тих, хто сподівався, що Україна рухається в Європу.

Поширити:

Залишити коментар:

коментар