Верховна Рада перейменувала Кіровоградський район на Кропивницький

зображення: 112.ua

Сьогодні, 20 листопада, депутати Верховної Ради України перейменували Кіровоградський район на Кропивницький. “За” це рішення віддав свої голоси 231 народний депутат.

Про це повідомляє Перша електронна газета.

6982f6190cc7388b028be84317e49270.png
Скріншот із прямої трансляції засідання ВР

Наступним питанням порядку денного нардепи будуть розглядати перейменування Кіровоградської області на Кропивницьку. Щоб перейменувати область потрібно вносити зміни до Конституції України, тому для успішного прийняття рішення потрібна конституційна більшість у 300 голосів нардепів.


Перейменування Кіровоградського району здійснено відповідно до Закону України «Про засудження комуністичного та націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів в Україні та заборону пропаганди їхньої символіки».

Кіровоградський район отримав свою назву відповідно до назви обласного центру – м. Кіровограда.

А місто було назване на честь Сергія Кірова, який обіймав керівні посади в комуністичній партії: був членом Політбюро ЦК ВКП(б) (вищого партійного органу Комуністичної партії), першим секретарем Ленінградського міського комітету ВКП(б), а також секретарем ЦК ВКП(б).

Отже, назва «Кіровоградський район» – є символікою комуністичного режиму. А відповідно до статті 4 вищезазначеного Закону України «публічне використання символіки комуністичного тоталітарного режиму … на всій території України заборонено».

До того ж Сергій Кіров вважається одним з організаторів масових репресій, в тому числі й проти українців, а також ідейним натхненником Постанови ЦВК і РНК СРСР «Про охорону майна державних підприємств, колгоспів і кооперації та зміцнення суспільної (соціалістичної) власності» від 7 серпня 1932 року.

Нагадаємо, 14 липня 2016 року депутати Верховної Ради України 228-ма голосами перейменували Кіровоград у Кропивницький.

Поширити:

Залишити коментар:

коментар