За суб’єктивність у розгляді справ євромайданівців звільнили суддю у Кропивницькому

Вища рада правосуддя 15 лютого 2018 року розглянула питання про звільнення Безсмолого Євгенія Борисовича з посади судді Ленінського районного суду міста Кропивницького на підставі пункту 3 частини шостої статті 126 Конституції України відповідно до рішення Першої Дисциплінарної палати Вищої ради правосуддя від 22 червня 2017 року № 1755/1дп/15-17.

Про це повідомляє Перша електронна газета з посиланням на сайт ВРП.

Доповідач – член Вищої ради правосуддя Володимир Комков поінформував, що дисциплінарна справа стосовно судді Безсмолого Є.Б. порушена на підставі заяви прокурора Кіровоградської області Здоренка Є.В., в якій зазначено, що вказаний суддя прийняв рішення про накладення адміністративних стягнень на осіб, які були учасниками акцій протесту в період з 21 листопада 2013 року до дня набрання чинності Законом України від 8 квітня 2014 року № 1188-VII «Про відновлення довіри до судової влади в Україні», на підставі статті 185 Кодексу України про адміністративні правопорушення за злісну непокору законному розпорядженню або вимозі працівника міліції, а тому повинен пройти перевірку відповідно до пункту 5 частини першої статті 3 зазначеного Закону.

Перша Дисциплінарна палата Вищої ради правосуддя рішенням від 22 червня 2017 року № 1755/1дп/15-17 вирішила притягнути суддю Ленінського районного суду міста Кіровограда Євгенія Безсмолого до дисциплінарної відповідальності та застосувати до нього дисциплінарне стягнення у виді подання про звільнення його з посади на підставі пункту 3 частини шостої статті 126 Конституції України.

Перша Дисциплінарна палата Вищої ради правосуддя дійшла висновку, що суддя Євгеній Безсмолий, користуючись дискреційними повноваженнями, що не є абсолютними і обмежені обов’язком судді (суду) дати оцінку обставинам, які пом’якшують та обтяжують відповідальність, без наведення мотивів ухваленого рішення застосував до ОСОБА_1 та ОСОБА_2 найсуворіше адміністративне стягнення у виді адміністративного арешту строком на п’ятнадцять діб. Під час розгляду зазначених справ суддя порушив приписи КУпАП щодо всебічного, повного та об’єктивного з’ясування обставин кожної справи та оцінки доказів, беручи до уваги лише протоколи та рапорти працівників органів внутрішніх справ.

Згідно з висновком Першої Дисциплінарної палати ВРП встановлені під час перевірки обставини свідчать, що суддя Безсмолий Є.Б. не дотримався присяги, яка зобов’язує суддю об’єктивно, безсторонньо, неупереджено, незалежно та справедливо здійснювати правосуддя, підкоряючись лише закону та керуючись принципом верховенства права, чесно і сумлінно виконувати обов’язки судді, не вчиняти дій, що порочать звання судді та принижують авторитет судової влади.

© gre4ka.info / суддя Євген Безсмолий

Рішенням Вищої ради правосуддя від 14 листопада 2017 року № 3677/0/15-17 залишено без змін рішення Першої Дисциплінарної палати Вищої ради правосуддя від 22 червня 2017 року № 1755/1дп/15-17 про притягнення судді Ленінського районного суду міста Кропивницького Євгена Безсмолого до дисциплінарної відповідальності.

«Встановлені Першою Дисциплінарною палатою Вищої ради правосуддя факти щодо поведінки судді Євгена Безсмолого свідчать про вчинення ним істотного дисциплінарного проступку, що є підставою для його звільнення відповідно до пункту 3 частини шостої статті 126 Конституції України»,– підсумував Володимир Комков.

Вища рада правосуддя ухвалила звільнити Безсмолого Євгенія Борисовича з посади судді Ленінського районного суду міста Кропивницького на підставі пункту 3 частини шостої статті 126 Конституції України.

Поширити:

Залишити коментар:

коментар