У Кропивницькому перейменували училище

© Оксана Яценко

Державний навчальний заклад “Кіровоградське вище професійне училище №4” відтепер має нову назву – Центральноукраїнське вище професійне училище імені Миколи Федоровського.

Про це на своїй сторінці у Facebook написала в.о. директора училища Оксана Яценко, повідомляє Перша електронна.

Оксана Яценко додає, що 1945 по 2017 рік училищем підготовлено близько 20 тисяч кваліфікованих робітників. А за даними всеукраїнської газети «Освіта в Україні» у рейтингу училищ країни вони увійшли в десятку найкращих професійно-технічних закладів України.

Довідка:

Микола Федорович Федоровський (1838 – 23 червня 1918) — генерал російської армії, український освітній діяч.

Навчався в Полтавському кадетському корпусі, потім у Тифліській стрілецькій школі. Служив на Кавказі, не раз брав участь у військових подіях.

Співорганізатор театральної групи у тодішньому Єлисаветграді з Петром Ніщинським, Тобілевичами та Марком Кропивницьким.

Уже під 50 років Федоровський одружився в Чернігові з молодою дівчиною, мав від неї доньку.

1894 року покинув службу в чині генерал-майора. Жив деякий час у Києві. Потім якесь комерційне товариство на Дону запросило Федоровського до себе за голову. Але така робота, що вимагала тільки генеральського підпису, не могла його вдовольнити, тож він її скоро покинув.

Оселившися у Петербурзі, Федоровський присвятив останні роки життя громадським і добродійним справам. Був головним ініціатором заснування українського Благодійного товариства видавання загальнокорисних і дешевих книг у Петербурзі.

Крім того, Федоровський організував ще два товариства: “Самодопомога при хворобах” і “Всеслов’янське музичне коло для духовного підвищення народу”.

Наприкінці життя з жінкою та дочкою опинився у Бердянську, де 1918 року помер на вісімдесят першому році життя.

У Єлисаветградських вістях від 23 (10) червня 1918 повідомлялося, що “Помер відомий український діяч генерал Микола Федорович Федоровський. Будучи подвижником української культури, він організував перші аматорські вистави, де розпочалася творчість М.Кропивницького, І.Карпенка-Карого, заснував міське Товариство грамотності та ремісничу школу”.

Поширити:

Залишити коментар:

коментар