Із військового у бізнесмени: як АТОвці у Кропивницькому за три місяці здобувають нову освіту

Змінити військову частину на аудиторію для навчання, вогнепальну зброю – на кулькову ручку, а камуфляжну форму – на цивільний одяг. Для військовослужбовців запасу та бійців АТО у Кропивницькому є можливість перекваліфікуватися та отримати нову освіту – а потім з допомогою фахівців влаштуватися на близьку за інтересами роботу чи навіть створити власний бізнес-проект. У стінах Льотної академії Національного авіаційного університету реалізується проект «Україна-Норвегія» перенавчання військовослужбовців та членів їх сімей – за спеціальностями основи підприємницької діяльності, ІТ-технології або ж безпека бізнесу. У процесі навчання задіяні викладачі академії, тренери-практики, психологи та викладачі з Норвегії.

Передісторія

Партнерський проект «Україна-Норвегія» «Перепідготовка і соціальна адаптація військовослужбовців та членів їх сімей в Україні» реалізується вже більше 10 років. Його виконавцями з української сторони є університети, громадські організації ветеранів Збройних Сил, підприємства та різні соціальні організації, серед яких і академія.

Географія проекту охоплює 14 міст України: Київ, Одеса, Миколаїв, Вінниця, Тернопіль, Чортків, Львів, Івано-Франківськ, Луцьк, Чернівці, Кропивницький, Чернігів, Мелітополь, Запоріжжя. Їх кількість може змінюватися в кожному семестрі в залежності від ситуації – актуальності проблеми в певних регіонах, можливості партнерів провести якісну перепідготовку та за погодженням МФСА і Університету NORD.

Кропивницький приєднався до проекту в 2014 році. За цей період академія випустила 180 людей:

«Ми долучилися до проекту у 2014 році. В академії протягом попередніх років (2014-2016) успішно пройшли перепідготовку та соціальну адаптацію вже 6 груп (по 30 осіб кожна)», – розповідає начальник Льотної академії Національного авіаційного університету Сергій Миколайович Неділько.

Мета проекту – професійна перепідготовка з військових у цивільні спеціальності, які користуються попитом на ринку праці в Україні. Взяти учать можуть військовослужбовці запасу, бійці АТО та їхні дружини (чоловіки або діти), які мають вищу чи середню освіту. Навчання на кожній спеціальності проводиться при фінансуванні норвезького університету NORD в обсязі 500 академічних годин – загалом це три місяці. На курсах учасники отримують допомогу у правовій адаптації, психологічній реабілітації, працевлаштуванні та організації власного бізнесу. Ці завдання вирішують громадські організації, фонди, державні установи, місцева адміністрація й підприємства малого бізнесу. Проект координується Міжнародним фондом соціальної адаптації. Після навчання обов’язково перевіряють результати перепідготовки: по закінченню курсової перепідготовки, через три місяці і через рік.

Спочатку курси розраховувалися лише на звільнених у запас військовослужбовців, але з часом у список учасників потрапили колишні бійці АТО:

 «Від початку, коли відбувалися масові скорочення військовослужбовців, ідея проекту була в тому, щоб офіцери, які присвятили своє життя захисту України та найближчі члени їхніх сімей: дружини, діти, після скорочення змогли знайти своє місце у цивільному житі. Адаптуватися, побудувати власний бізнес. Проте з часом життя внесло свої корективи. Тепер до категорії офіцерів, звільнених у запас, додалися військовослужбовці, які пройшли через зону АТО і теж потребують значної уваги з боку суспільства», – говорить Сергій Неділько.

6
курси в рамках проекту «Україна-Норвегія» (2016)

Про навчання

Навчання та тренінги проводяться протягом 3-х місяців у вечірній час. В процесі задіяні різні фахівці, запрошені тренери, психологи, крім того, приїздять викладачі з Норвегії. Учасників проекту називають слухачами, адже кожен сам для себе вирішує потрібність викладеного для них матеріалу.

Навчальні дисципліни подаються не як лекції, а за допомогою сучасних освітніх методів: практичних робіт, майстер-класів, підготовки власних проектів тощо. А для того, щоб колишнім військовослужбовцям було легше адаптуватися до цивільної роботи, у програму входить курс соціально-психологічної адаптації у вигляді тренінгів, зустрічей з успішними людьми, консультацій з фахівцями з працевлаштування, семінарів з сучасних способів комунікацій.

7
курси в рамках проекту «Україна-Норвегія» (2016)

За проектом слухачі могли опанувати такі спеціальності: «Менеджмент підприємницької діяльності», «Аварійне обслуговування та безпека на транспорті» й «Інформаційні технології та менеджмент підприємницької діяльності». Зараз академія виступила з ініціативою у 2018 році запропонувати нову програму «Безпека підприємницької діяльності», яка враховує усі набуті попередні знання та навички військовослужбовців:

«Нова програма, яку ми пропонуємо слухачам у 2018 році, повною мірою враховує усі набуті попередні знання та навички військовослужбовців. У рамках проекту пропонується вивчення додатково юридичних та економічних питань, пов’язаних з безпекою підприємництва, інноваційні технології ведення спостереження, курси першої допомоги, курси самооборони, керування безпілотними літальними апаратами тощо» – доповнює Сергій Неділько.

Після закінчення навчання випускники отримують три документи: свідоцтво про професійну перепідготовку державного зразка (від навчального закладу України), спільний сертифікат університету NORD та українського навчального закладу, спільний диплом Міністерства закордонних справ і Міністерства оборони Норвегії.

11

10

Працевлаштування

Випускникам, які хочуть отримати посаду за обраним фахом, допомагають із працевлаштуванням. За словами Сергія Миколайовича, не усі приходять на курси, щоб реалізувати свій бізнес-план. Деякі слухачі мають на меті опанувати нову професію та знайти місце роботи:

«Звичайно, добре, якщо кожен випускник відкриє свою власну справу. Проте дехто не готовий довести свій випускний бізнес-план до втілення, дехто приходить у проект, щоб опанувати нову професію та знайти гідне місце роботи, не орієнтуючись на власний бізнес. Тому проектом передбачено максимальне сприяння працевлаштуванню. Семінари з представниками кадрових агенцій, тренінги по презентації себе тощо. А також паралельно ведеться робота з пошуку партнерів, які зацікавлені у працевлаштуванні слухачів у себе в компаніях. Тоді ми пропонуємо випускникам ці можливості», – пояснює начальник Льотної академії.

12

Підтримка зв’язків

Академія підтримує зв’язок з випускниками, ділиться з ними новими знаннями та залучає їх до різних заходів:

«По-перше, ми намагаємося слідкувати за успіхами наших випускників, запрошуємо їх на заходи, що проводить академія, як учасників, як членів журі, як глядачів. По-друге, вони самі звертаються за професійними порадами, щоб поділитися своїми досягненнями, пропонують нові формати співпраці. Ми залюбки ділимося з ними усіма новими знаннями та напрацюваннями академії. Так, нещодавно провели додатковий навчальний курс для випускників проекту з управлінню безпілотними літальними апаратами. Вже не в рамках проекту, а на волонтерських засадах. Ми ділимося з випускниками проекту усіма новими знаннями, що можуть бути корисними для їхньої успішної кар’єри».

Відгуки учасників проекту

Олег Ковальчук – колишній майор поліції. Про існування проекту «Україна – Норвегія» дізнався на роботі, а потім ще побачив оголошення в маршрутці. Прийшов на курси заради створення власного бізнесу і саморозвитку. Обрав спеціальність «Менеджмент підприємницької діяльності» і зараз працює над створенням власного страйкбольно-розважального проекту «Гаряча точка».

За його словами, у навчанні особливо сподобалось велика кількість викладачів, нова європейська система і різні навчальні та розважальні заходи:

«Не знаю як інших, але мене вразила велика кількість викладачів. Наскільки я пам’ятаю, їх було навіть більше, ніж самих слухачів. Також запрошувалися викладачі з Норвегії. Сподобалася і система навчання. Це не звичайна наша «совкова» система, а нова європейська. Плюс допомога тих, хто реалізував себе в проекті  на базі КЛА НАУ», – згадує Олег Ковальчук.

4
курси з управління квадракоптерами для випускників проекту «Україна-Норвегія». Окрім викладачів інструкторами з польотів були і курсанти академії. (жовтень 2017)

Віталій Лівітчук підполковник у минулому, дізнався про курси через Фейсбук. Взяв участь у проекті ще в 2015 році, щоб вдосконалити свої знання. Вибрав для себе спеціальність «Інформаційні технології та менеджмент підприємницької діяльності». Розказує, що знайшов на курсах багато друзів та знайомих, з якими спілкується і досі:

«Я вже мав тоді досвід у веденні бухгалтерії, як займатися бізнесом і в IT також не задніх пас. Тому система навчання мене особливо не вразила. Але я знайшов на курсах нових людей, друзів, з якими маю гарні стосунки донині», – ділиться спогадами Віталій Лівітчук.

5
курси з управління квадракоптерами для випускників проекту «Україна-Норвегія». Окрім викладачів інструкторами з польотів були і курсанти академії. (жовтень 2017)
Умови вступу

Є ряд вимог, які чітко прописані в умовах проекту. Учасниками проекту можуть бути військовослужбовці Збройних Сил України та інших силових структур, звільнені в запас не раніше, ніж за сім років до початку участі в Проекті або включені в план звільнення в поточному році, їх дружини (чоловіки) і дорослі діти, які мають спеціальну середню або вищу освіту. Граничний вік учасників проекту - 50 років. У кожну навчальну групу може бути включено спільно з офіцером не більше одного члена його сім'ї. Проте в кожному конкретному вигляді ситуація розглядається індивідуально. Наприклад, зараз керівники проекту охоче ідуть назустріч учасникам АТО. Головне, щоб слухачі мали серйозне ставлення до участі у проекті, мали свою внутрішню мотивацію до навчання, опанування нового. Тому є вхідне тестування, яке визначає, чи варто кандидату брати участь у проекті.

Документи, необхідні для зарахування до складу учасників проекту:
  1. Фотографія 3х4 - 1 шт.;
  2. Копія паспорта громадянина України (перша, друга сторінки, та сторінки з відміткою про реєстрацію);
  3. Для діючих військовослужбовців - довідка з частини про передбачуване звільнення;
  4. Для звільнених військовослужбовців - копія одного з документів, що підтверджують його приналежність до категорії військовослужбовця (військовий квиток, посвідчення Ветерана ВС, витяг з наказу про звільнення, довідка з військкомату);
  5. Для члена сім'ї (чоловік, дружина, дорослі діти) - копія одного з документів, що підтверджують належність до сім'ї військовослужбовця;
  6. Заява на ім'я організації або представника проекту "Україна - Норвегія" з проханням про зарахування кандидатом на участь у проекті "Україна - Норвегія".

Організації, які виявили бажання посилити проект, можуть брати участь в заходах в місцях його виконання шляхом співпраці з його учасниками: навчальними закладами, громадськими організаціями, підприємствами і т.д.

Довідка:  Фінансування проекту здійснюється Міністерством закордонних справ Норвегії. Обсяг додаткових послуг учасникам проекту, що надаються українськими партнерами, становить не менше 20% від загального обсягу фінансування з норвезького боку. Партнером проекту з норвезького боку є  NORD Університет (м. Будо). Організатором виконання проекту в Україні є Міжнародний фонд соціальної адаптації (МФСА), що знаходиться у Києві.

DSC_1128

DSC_1105

DSC_1109

DSC_1120

DSC_1121

DSC_1127

Поширити:

Залишити коментар:

коментар