“Схуднути” за 600 грн: поблизу Кропивницького нібито пропускали перевантажені фури

© скріншот із відео

Щоб без проблем проїхати перевантаженою фурою через ваговий комплекс у Кропивницькому водії нібито сплачують хабарі представникам Укртрансбезпеки та Укравтодору. 600 грн – і машина з надлишковим вантажем спокійно проїжджає через ваговий контроль. Таку корупційну схему на ваговому контролі поблизу Кропивницького показали журналісти програми “Гроші”, яка виходить на каналі 1+1. Натомість керівництво Укртрансбезпеки Кіровоградської області звинуватило журналістів у провокації та змові з перевізником.

Із журналістами “Грошей” погодився співпрацювати Олександр Воротинцев, керівник фірми з м. Новий Буг, Миколаївської області, яка займається перевезеннями. Він та його водій показали ймовірну схему отримання хабарів, в обмін на які представники Укртрансбезпеки та Укравтодору пропускають через ваговий контроль фури з будь-яким перевантаженням.

Схема, яку показали у сюжеті, виглядає наступним чином: перевізник або водій телефонують за номером телефону, який, до речі, розміщений на банері на виїзді з міста у якості реклами, і повідомляють, що їм треба проїхати через ваговий контроль з перевантаженням, а посередник телефоном повідомляє, куди і скільки треба заплатити.

© скріншот із відео

Вантажівка підприємця, який погодився взяти участь у зйомках, була перевантажена на 4 тонни. За це посередники озвучили телефоном таксу – 600 грн, які водій мав передати охоронцю “авторозбірки” дорогою до пункту вагового контролю.

Після передачі коштів перевантажена фура спокійно проїхала через ваги, а документи на вантаж у водія ніхто не перевіряв.

Коли журналісти спробували дізнатися у працівників Укравтодору, які обслуговують ваговий комплекс, і представників Укртрансбезпеки, які контролюють заміри, як так сталося, що перевантажена фура щойно проїхала через контроль, то нарвалися на хамство і різноманітні відмовки.

Не зміг нічого пояснити і заступник начальника управління “Укртрансбезпеки” у Кіровоградській області Вадим Опря, який приїхав на місце події.

Як повідомив у сюжеті голова Укртрансбезпеки Михайло Ноняк, через зафіксовані журналістами факти у Кіровоградському територіальному управлінні відсьогодні проводиться перевірка, яка триватиме до 29 грудня.

“По даному факту будуть відповідні висновки і представників Укртрансбезпеки, кого зможемо, ми притягнемо до дисциплінарної відповідальності”, – запевнив він.

Михайло Ноняк також висловив свою позицію стосовно цього факту на власній сторінці у соцмережі Facebook.

Ці події відбувалися 12 грудня. Разом із журналістами у операції викриття також брали участь миколаївські активісти.

“Знаходжуся на ваговому комплексі в Кропивницькому. Разом із програмою “Гроші” показуємо, скільки коштує прохід без вагів. Отже, за 600 гривень проходить машина без перешкод!!! Ось такі реалії!!!”, – написав на своїй сторінці у соцмережі Facebook один з учасників тих подій Сергій Іванов.

© сторінка Сергія Іванова у соцмережі Facebook

За його словами, відразу після того, як з’явилися журналісти з камерою, ваговий контроль почав фіксувати перевантаження і перевіряти документи:

“Тільки після нашого втручання, почали важити всі машини, ось і перший результат 58 тон”.

© сторінка Сергія Іванова у соцмережі Facebook

Пізніше, 14 грудня, на Facebook-сторінці управління “Укртрансбезпеки” у Кіровоградській області оприлюнили заяву у якій представники відомства звинуватили журналістів у провокації. Те, що перевантажена фура спокійно проїхала через контроль, в “Укртрансбезпеці” пояснили так: “… DAF проїжджав через плити вагового контролю зі швидкістю, недопустимою для зафіксування показників навантаження на вісі автомобіля, тому ваговий прилад не зміг зафіксувати навантаження”.

Поширити:

Залишити коментар:

коментар