В Устинівському виправному центрі не надавали медичну допомогу засудженим

Днями працівники Департаменту з питань реалізації національно превентивного механізму Секретаріату Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини спільно з представниками громадськості здійснили моніторинговий візит до державної установи «Устинівський виправний центр № 37» Кіровоградської області, де зафіксували порушення прав засуджених на охорону здоров’я та медичну допомогу.

Про це повідомляє Перша електронна з посиланням на сайт Уповноваженого Верховної Ради з прав людини.

Монітори поспілкувалися із засудженими, безперешкодно оглянули житлові, побутові та виробничі приміщення, а також ознайомилися з документацією установи.

Незважаючи на те, що адміністрація виправного центру вживає заходів для поліпшення умов тримання засуджених, в ході візиту було виявлено порушення вимог національного законодавства та міжнародних стандартів щодо поводження з в’язнями, а також факти, що можуть бути розцінені, як жорстокі або такі, що принижують гідність, умови тримання, поводження або покарання.

Моніторингова група з’ясувала, що новоприбулі до установи засуджені після прибуття взагалі не оглядаються медичними працівниками та тримаються разом з іншими в’язнями, що може бути причиною розповсюдження інфекційних та інших хвороб. На певну частину в’язнів не заведено медичних карток. Оскільки відповідно до чинного законодавства надання медичної допомоги у виправних центрах організовується і проводиться на загальних підставах закладами охорони здоров’я, посад медичних працівників у штаті установи не передбачено. При цьому, питання надання медичної допомоги зазначеній категорії громадян закладами Міністерства охорони здоров’я України залишається невирішеним. За інформацією представників адміністрації, машини швидкої медичної допомоги, як правило, прибувають на виклик до виправного центру через 2-4 години після виклику, а в окремих випадках взагалі не приїжджають.

У житлових секціях та камерах дисциплінарного ізолятора, в якому тримаються порушники установленого порядку відбування покарання, відсутні бачки з питною водою. У вказаних камерах сиро та прохолодно, кватирки надмірно заґратовані та не відчиняються, через що в’язні не мають самостійного доступу до свіжого повітря, а рівень природного та штучного освітлення недостатній.

В окремих кімнатах гуртожитку ліжка розташовані впритул одне до одного, туалети та лазня не обладнані дверцятами, що свідчить про порушення права засуджених на приватність.

За результатами візиту звіт із зазначенням виявлених недоліків та рекомендаціями щодо їх усунення буде направлено до Міністерства юстиції України.

Поширити:

Залишити коментар:

коментар