Медики Кропивницького стали більш толерантними до пацієнтів

Кожен другий медичний працівник Кропивницького стигматизував ВІЛ-позитивного та боявся інфікуватися на робочому місці. Про це вказали самі медичні працівники під час одноденних тренінгів з формування толерантного ставлення до людей, які живуть з ВІЛ, та представників груп найвищого ризику, але після проведення тренінгів цифра нетолерантних медичних працівників зменшилася.

Про це повідомляє Перша електронна з посиланням на прес-службу КОВ ВБО «Всеукраїнська мережа ЛЖВ».

– Наразі навчання пройшли 430 лікарів та медичних сестер. Тренери та учасники розглядають найбільш важливі теми, що стосуються профілактики та виявлення ВІЛ-інфекції у пацієнтів, перебігу захворювання та лікування, а також попередження інфікування самих медичних працівників на робочому місці. Окремий модуль присвячений такому явищу, як стигма та дискримінація щодо ВІЛ-позитивних пацієнтів з боку медичних працівників, – зауважує Володимир Бочаров-Туз, координатор проекту RESPECT у Кіровоградській області.

З якими знаннями, страхами і упередженнями приходили медичні працівники на тренінги та, що, власне, змінюється після занять? На ці питання відповідали медичні працівники, заповнюючи оціночні анкети.

– Як показало оціночне анкетування до та після тренінгу, рівень коректних знань стосовно ВІЛ в учасників не досягає і 50% від усіх запитань анкети. Однак, завдяки тренінгам, рівень знань підвищився на 13%: з 49% до 62%. Кожен другий учасник (55%) прийшов на тренінг зі страхом можливого інфікування на робочому місці. Проведене навчання знизило рівень страху на 9% (було 55%, а стало 46%). Зниження рівня страху інфікування завдяки навчанню може вказувати на те, що причиною страху є незнання або недостатня поінформованість. Такі показники свідчать про те, що необхідно залучати медичних працівників до навчальних тренінгів. Зрештою, абсолютна більшість учасників (74%), дали найвищу оцінку корисності тренінгу, – відзначає Володимир Бочаров-Туз.

За результатами анкетування, помітно наскільки змінилося ставлення медичних працівників до людей, які живуть з ВІЛ/СНІД та до представників груп найвищого ризику (наркоспоживачі, працівники, що надають сексуальні послуги за нагороду і чоловіки, які мають секс з чоловіками).

– До участі у навчанні практично кожен другий медичний працівник міг бути оцінений як такий, що має стигматизуюче ставлення до людей, які живуть з ВІЛ. Кількість таких учасників досягла 46%. У свою чергу, тренінг все-таки призвів до зниження цього показника на 12%. Даний показник досить красномовно вказує на ряд тенденцій. По-перше, серед медичних працівників дуже часто зустрічається стигматизуюче ставлення. По-друге, проведення навчальних заходів істотно знижує рівень стигматизації пацієнтів з ВІЛ. По-третє, одноденне навчання – є досить ефективним, тому актуальним залишається продовження навчання для медичних працівників  міста, і по завершенню проекту RESPECT, – підкреслює Володимир Бочаров-Туз, наводячи дані за перші 13 тренінгів.

Наразі планується ще провести 17 одноденних тренінгів для  медичних працівників. Організатори запевняють, що у перспективі розраховують на поліпшення практики роботи медичних закладів міста, зокрема, ефективнішого виявлення ВІЛ-позитивних людей і їх своєчасне лікування, що стане суттєвим кроком у зупиненні епідемії ВІЛ/СНІДу.

Поширити:

Залишити коментар:

коментар