Через затримки з доставкою засуджених в Олександрійському суді масово затягуються розгляди проваджень

Колектив Олександрійського міськрайонного суду Кіровоградської області  звернувся до Ради суддів з проханням «сприяти вирішенню проблемної ситуації». Річ у тім, що через затримки з доставкою засуджених масово затягуються розгляди проваджень.

Про це пише видання “Закон і бізнес”.

«Кількість ІТТ скоротилася з 380 до 144». У лютому 2016 р. таку новину поширили чи не всі ЗМІ. З вуст тодішнього керівника Національної поліції ці слова прозвучали як досягнення реформи. Втім, ніхто навіть уявити собі не міг, як зменшення кількості згаданих установ вплине на роботу судів…

В Олександрійському міськрайонному суді налічується 64 кримінальні провадження (58 осіб тримають під вартою): трьох — понад 3 роки, шістьох — понад 2, 23 — понад рік.

«За судом числяться 12 засуджених (тримаються під вартою), які оскаржили вироки щодо себе, але перед розглядом їхніх справ у апеляційному/касаційному суді бажають ознайомитися з матеріалами кримінальних проваджень», — йдеться у зверненні володарів мантій.

З початку 2017 року ІТТ при Олександрійському відділі поліції ГУНП в Кіровоградській області припинив роботу. Обов’язок щодо обслуговування м.Олександрії ліг на плечі ізолятора, розташованого на відстані 34 км — в м.Знам’янці. Начальник цієї установи повідомив суду про графік роботи, під який мав би підлаштуватися храм Феміди.

«У зв’язку з реформуванням адміністрацією ІТТ визначено дні конвоювання арештованих у судові засідання Олександрійського міськрайонного суду щовівторка та щочетверга, а також «рекомендовано суду призначати розгляд кримінальних проваджень не раніше як на 11:00 визначених днів», — ідеться у зверненні до РСУ.

При цьому, скаржаться служителі Феміди, особи з ІТТ фактично доставляються лише після 13:00. Через це зривається проведення судових засідань. Як наслідок, затягується розгляд кримінальних проваджень, людей тривалий час тримають під вартою, «що є неприпустимим з урахуванням вимог Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод».

«Враховуючи наведене, Олександрійський міськрайонний суд двічі звертався до начальника ГУНП в Кіровоградській області з пропозицією повернутися до попереднього графіка етапування обвинувачених у судові засідання, який діяв до реформування, а саме: доставляння обвинувачених щопонеділка, щосереди, щочетверга, щоп’ятниці з 9:00», — повідомили володарі мантій.

Утім, відповіді вони так і не отримали.

Поширити:

Залишити коментар:

коментар