Незаконне використання землі на Кіровоградщині заподіяло збитків на понад півмільйона гривень

Інспектори Головного управління Держгеокадастру у Кіровоградській області виявили заподіяну державі шкоду на майже 540 тис. гривень.

Про це Першій електронній повідомили у прес-службі ГУ Держгеокадастру у Кіровоградській області.

Протягом п’яти місяців поточного року спеціалісти Управління з контролю за використанням та охороною земель Головного управління Держгеокадастру у Кіровоградській області здійснили 58 перевірок дотримання вимог земельного законодавства.

Під час інспектування виявлено 21 порушення. Складено 15 протоколів про адміністративні порушення. Винесено 12 постанов, із яких 11 – про притягнення до адміністративної відповідальності, 1 – щодо закриття справи у зв’язку із ознаками злочину, про що поінформовано правоохоронні органи. Крім того, за результатами перевірки правомірності використання земельної ділянки площею 276 га правоохоронними органами порушено кримінальну справу.

Також згідно зі ст. 60 Закону України “Про землеустрій”, статтями 6, 9 Закону України “Про державний контроль за використанням та охороною земель”, державні інспектори перевіряли дотримання органами виконавчої влади й органами місцевого самоврядування вимог земельного законодавства в процесі передачі у власність, надання в користування, вилучення (викупу) земельних ділянок. За результатами цих перевірок із 529 рішень і розпоряджень землею виявлено 67 рішень, які прийнято із порушенням вимог земельного законодавства. У зв’язку з наявними фактами інспектори направили клопотання до органів місцевого самоврядування й виконавчої влади про приведення розпорядчих документів відповідно до чинного законодавства.

Зважаючи на виявлені порушення щодо самовільного зайняття земельних ділянок, нараховано розмір заподіяної шкоди державі в сумі 539 092,64 тисячі гривень.

Усього протягом цього року фахівці Управління з контролю за використанням та охороною земель розглянули 44 звернення від юридичних і фізичних осіб та 8 – від правоохоронних органів.

Поширити:

Залишити коментар:

коментар