Гусінь знову пожирає дерева у кропивницькому дендропарку

У Кропивницькому дендропарку, у той самий період, що і минулого року, на ясени знову напосіли сотні ясеневих пильщиків – гусені, яка поїдає листя цих дерев. Ясени у дендропарку наразі опинилися у небезпеці.

Про це у групі “Озеленення Кропивницький” пише активістка Надія Паливода.

“Три дні назад по стовбурах лізли одиниці. Сьогодні їх уже сотні. З кожним днем гусіні ставатиме все більше – незабаром будуть тисячі”, – пише вона.

Надія Паливода також охарактеризувала цей вид гусіні.

“Назва – ясеневий пильщик. Вилазить з-під землі, жере виключно одну породу дерева – ясен – але повністю, до останнього листочка. Поки жере – успішно розмножується і відкладає яйця. І потім в кількості в десять разів більшій залазить в землю назад. До наступного сезону.
Ясени після цієї гусені гинуть – рік за роком на них всихає все більше гілок, тому що втратити в період буяння зелені все листя – великий стрес для дерева. Вся частина дендропарку від “Радія” засаджена ясенами, близько 100 штук, з них більша половина вже напівсуха і десятки повністю всохлих дерев.
Щоб врятувати ясени – їх можна обробляти препаратами.
Також можна перекопувати землю – в дендропарку є ділянки, де недавно переорали землю – можливо, так боролися з гусінню, і здається, це допомагає – бо там її менше”.

Нагадаємо, минулого року ясени у кропивницькому дендропарку теж були атаковані цією гусінню. Тоді працівники парку оприскували дерева спеціальним розчином.

Поширити:

Залишити коментар:

коментар