На Кіровоградщині почастішали випадки дитячої злочинності

Учора, 22 березня, під керівництвом першого заступника голови облдержадміністрації Сергія Коваленка відбулася нарада, присвячена превентивній та профілактичній роботі із підлітками, які вступили в конфлікт із законом. Попри загальну тенденцію до зменшення підліткової злочинності, у 2016 році в окремих районах та містах області спостерігаються зворотні процеси.

Про це повідомляє сайт Кіровоградської ОДА.

За інформацією, що озвучила начальник відділу ювенальної юстиції прокуратури Кіровоградської області Алла Мороз, у поточному році намітився стрімкий ріст дитячої злочинності, який вже сягнув майже 86%.
В абсолютних цифрах це 39 злочинів проти 21 в минулому році. Вчинили їх в цьому році 22 підлітки (проти 14 в минулому).

Ріст молодіжної злочинності, зокрема, спостерігається у Бобринецькому районі, де з початку року підлітками вчинено 10 злочинів. У Гайворонському районі кількість таких злочинів зросла з 2 до 6, у Знамянському – 1, у Кіровоградському – 2, у Компаніївському – 3, у Новоархангельському – 2, Новомиргородському – 1, в Олександрівському районі – 3, у місті Світловодську – 2, та Світловодському районі – 2.

По державі в цілому картина щодо підліткової злочинності також залишається невтішною. Лише за 2 місяці цього року неповнолітніми було скоєно 400 кримінальних правопорушень. Усе частіше діти вчиняють так би мовити «дорослі» злочини: пограбування, розбійні напади, побиття та шантаж.

Заступник начальника – завідувач сектору правового захисту дітей служби у справах дітей облдержадміністрації Світлана Жеваго поінформувала про заходи, що вживаються з метою попередження вчинення протиправних дій неповнолітніми.

За її словами, протягом 2016 року в області було проведено 2224 профілактичних рейди, зокрема, «Діти вулиці» та «Вокзал». В результаті було виявлено 341 безпритульну та бездоглядну дитину, які потребували захисту з боку держави.

З метою захисту прав дітей, які опинилися в складних життєвих обставинах, службами у справах дітей спільно з іншими службами проводились перевірки умов утримання та проживання дітей даної категорії. Так, протягом минулого року було проведено 4270 перевірок (за аналогічний період 2015 року проведено 4082 перевірки).

За результатами проведеної роботи 855 батьків отримали офіційні попередження про невиконання ними батьківських обов’язків. До адміністративної відповідальності притягнено 284 особи. 132 особи відносно 213 дітей були позбавлені батьківських прав. Ще 48 дітей були відібрані у батьків рішенням суду без позбавлення їх батьківських прав.

Завдяки комплексним заходам, вжитим спільно з іншими службами, кількість неповнолітніх, які скоїли злочини протягом 2016 року, зменшилася на 47 дітей, або на 19% (з 248 юних правопорушників у 2015 році до 201 у 2016 році).

Також зменшилася й кількість злочинів, скоєних неповнолітніми у 2016 році – на 15 злочинів, або на 5,8%.

Підсумовуючи, перший заступник голови облдержадміністрації Сергій Коваленко звернув увагу керівників «проблемних» територій на необхідності вжиття превентивних заходів щодо юних правопорушників, зокрема, на необхідності забезпечити їх дозвілля поза школою, максимально залучивши дітей до занять у різних гуртках та спортивних секціях.

Поширити:

Залишити коментар:

коментар