Верховна Рада прийняла закон, що дозволить Помічній створити об’єднану громаду

Люблю писати про хороші, мотиваційні, цікаві історії. Пишу про людей, які хочуть і вміють робити важливі речі. Слідкую за оновленнями в сфері реформ і намагаюся писати про складне простими словами)
Контакт: Facebook Telegram

Сьогодні, 14 березня, Верховна Рада прийняла в цілому Закон про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо особливостей добровільного об’єднання територіальних громад, розташованих на територіях суміжних районів. 

Варто відзначити, що саме Закон України №5520 дозволяє утворити на Кіровоградщині Помічнянську громаду, яка вже більше року боролася за це.

“Ми усією міськрадою слідкували за голосуванням. І наша мрія нарешті здійсниться! Ми зможемо нарешті об’єднатися і провести вибори. Дякуємо Андрію Парубію за його чітку позицію в підтримці децентралізаційних законів та народному депутату України Станіславу Березкіну, який допомагав нам та підтримував помічнянську громаду”, – розповіла Першій електронній заступник міського голови Ніна Семашко.

Народні депутати від Кіровоградщини Станіслав Березкін («Відродження»), Олександр Горбунов («Народний фронт»), Костянтин Яриніч (БПП) підтримали Закон.

Анатолій Кузьменко (БПП), Михайло Поплавський («Воля народу»), Олесь Довгий (позафракційний) – не голосували.

Із пояснювальної записки до проекту Закону України про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо особливостей добровільного об’єднання територіальних громад, розташованих на територіях суміжних районів. 

Мета і завдання прийняття законопроекту

Законопроект вноситься з метою передбачення можливості утворення об’єднаних територіальних громад, суб`єктом утворення яких є, зокрема, територіальні громади міст обласного значення без зміни меж відповідних районів, а також визначення чіткої послідовності дій в процесі призначення перших місцевих виборів у територіальних громадах, утворених в результаті об`єднання територіальних громад різних районів, та зміни меж таких районів.

Загальна характеристика та основні положення законопроекту

Законопроектом пропонується внести зміни до Земельного кодексу України, законів України «Про добровільне об`єднання територіальних громад», «Про місцеві державні адміністрації».

При цьому запропоновані зміни передбачають визначення:

– порядку зміни меж районів та міст;

– особливостей добровільного об’єднання територіальних громад, розташованих на територіях суміжних районів та територіальних громад до складу яких входять територіальні громади міст республіканського Автономної Республіки Крим або обласного значення;

– порядку призначення перших місцевих виборів в об’єднаних територіальних громадах до складу яких увійшли територіальні громади, розташовані на територіях суміжних районів;

– особливостей проведення чергових виборів до районних рад, у разі, якщо до призначення таких чергових виборів Верховна Рада України не прийняла рішення про зміну меж відповідних районів, території яких мають зазнати змін внаслідок утворення об’єднаної територіальної громади.

Поширити:

Залишити коментар:

коментар