У Кропивницькому розповіли, як уберегтися від рейдерських захопленнь

Люблю писати про хороші, мотиваційні, цікаві історії. Пишу про людей, які хочуть і вміють робити важливі речі. Слідкую за оновленнями в сфері реформ і намагаюся писати про складне простими словами)
Контакт: Facebook Telegram

Учора, 2 березня, відбулася нарада Кіровоградської обласної державної адміністрації на чолі з заступником голови ОДА Андрієм Коломійцевим і за участі представників Головного територіального управління юстиції у Кіровоградській області, поліції, голів районних державних адміністрацій, а також міських, селищних і сільських рад. Під час заходу фахівцями було розглянуто ключові питання, що стосуються незаконного заволодіння нерухомим майном. Зокрема йдеться про захист майна від протиправних посягань і визначення ефективних методів боротьби з рейдерами, від нелегальних дій яких нещодавно постраждали мешканці села Данилова Балка Благовіщенського району.

Повідомляє сайт ГТУЮ у Кіровоградській області.

Як відзначив начальник обласного органу юстиції Вадим Гуцул, після прийняття комплексного «Антирейдерського» закону громадяни мають змогу поновити свої права на нерухоме майно виключно за особистими скаргами, а не за зверненням політиків чи депутатів. Відтак особам, які постраждали внаслідок рейдерських захоплень, потрібно керуватися наступним алгоритмом дій:

  1. Звернутися до правоохоронних органів із заявою про відкриття кримінального провадження.
  2. Звернутися до державного реєстратора з заявою про заборону вчинення реєстраційних дій.
  3. Подати скаргу на дії державного реєстратора до Міністерства юстиції або звернутися до суду з позовом.

Потрібно брати до уваги той факт, що раніше поновлення прав відбувалося лише через суд і могло тривати роками. Натомість наразі процедура значно пришвидшилася. До прикладу, права постраждалих мешканців села Данилова Балка Благовіщенського району було поновлено приблизно впродовж десяти днів після подання ними масової скарги на неправомірні дії державних реєстраторів Новоархангельської селищної ради.

«Наша першочергова мета полягає у попередженні рейдерства, а не у вирішенні проблем за фактом вчинення незаконних дій», – зауважив начальник Управління державної реєстрації ГТУЮ у Кіровоградській області Олег Потьомкін.

За його словами, одним із ефективних методів запобігання вчинення рейдерських захоплень є проведення масштабного інформування населення. «Рейдери бояться публічності та законності. За безпосередньої участі Міністерства юстиції було введено в дію «Антирейдерський» закон, унаслідок чого у січні поточного року у кілька разів зменшилася кількість скарг, поданих до відомства», – додав Олег Потьомкін. Також з метою запобігання вчинення протиправних дій чинним законодавством було звужено принцип екстериторіальності, у зв’язку з чим державні реєстратори можуть діяти лише в межах однієї області. Окрім цього, Міністерством юстиції України було ініційовано запуск нового сервісу інформування громадськості, завдяки якому можна простежувати зміни статусу об’єктів нерухомого майна за номером в Державному реєстрі речових прав на нерухоме майно. У результаті громадяни зможуть оперативно отримати сповіщення про факт подання та суть заяви про зміну статусу об’єкта, про прийняття рішення щодо зміни статусу об’єкта та вчасно звернутися до державного реєстратора або до суду з метою зупинення проведення незаконних дій щодо об’єкта, який знаходиться у їх власності.

Начальник відділу розгляду звернень та забезпечення діяльності комісії з питань розгляду скарг у сфері державної реєстрації Управління державної реєстрації ГТУЮ у Кіровоградській області Віталій Секмедін довів до відома присутніх інформацію про контроль у сфері державної реєстрації. Своєю чергою завідувач сектором взаємодії з суб’єктами державної реєстрації та підвищення кваліфікації державних реєстраторів Олена Могильна більш детально розповіла про взаємодію органів юстиції з органами місцевої влади. За її словами, із 1 травня 2016 року, згідно нового законодавства, усі функції державних реєстраторів були передані органам місцевого самоврядування, районним державним адміністраціям, приватним нотаріусам, а також акредитованим суб’єктам. У зв’язку з цим здійснювати нагляд за роботою державних реєстраторів і попереджувати вчинення ними незаконних дій мають голови селищних і сільських рад, а також районних державних адміністрацій.

«Не можна ігнорувати факти масового завезення заяв, що може свідчити про вчинення неправомірної реєстрації. До прикладу, голова Новоархангельської селищної ради мав би звернути увагу на те, що державні реєстратори працювали навіть не в робочий час у зв’язку з надходженням великої кількості заяв, що є підозрілим», – наголосив Вадим Гуцул.

Натомість за словами заступника голови ОДА Андрія Коломійцева, у зоні ризику знаходяться особи, які оформлювали або реєстрували права власності на об’єкти нерухомого майна до 1 січня 2013 року, і так звані одноосібники. У першому випадку реєстраційний номер об’єкта нерухомості не фіксується у Реєстрі речових прав. Цим користуються рейдери, які фальсифікують витяги з Державного земельного кадастру та надають їх державним реєстраторам для перереєстрації.

Насамкінець, фахівці відзначили, що в разі необхідності громадяни можуть звернутися до спеціалістів бюро правової допомоги або фахівців обласного органу юстиції під час здійснення ними виїзних прийомів.

Поширити:

Залишити коментар:

коментар