У кропивницького «Теплоенергетика» знайшли порушень на 126,3 млн грн.

Могли закупити газ значно дешевше, але переплатили вдвічі: під час ревізії КП «Теплоенергетик» у Кропивницькому виявлено порушень на 126,3 млн грн.

Про це повідомляє Перша електронна газета за інформацією Управління Східного офісу Держаудитслужби в Кіровоградській області.

КП «Теплоенергетик» у кінці 2021 року заборгувало ТОВ «ГК «Нафтогаз Трейдинг» за отриманий природний газ 109,8 млн грн. Тож у січні 2022 року комунальному підприємству довелося закупити газ у «постачальника останньої надії», але вже за вищою ціною.

За інформацією аудиторів, КП «Теплоенергетик» мав кошти для сплати боргу, але не оплачував його. У результаті закупівля газу в «постачальника останньої надії» коштувала підприємству на 34,6 млн грн більше, ніж якби «Теплоенергетик» вчасно сплатив борг газопостачальнику та отримав би змогу закупити в нього такий же об’єм газу лише за 16,1 млн грн.

Крім того, у 2021–2022 роках КП «Теплоенергетик» закупив 236,3 тонни технічної солі:

  • документально підтверджено постачальником лише 94,4 тонни;
  • доставку решти 141,9 тонни солі на майже 1,5 млн грн не підтверджено.

Отже, КП «Теплоенергетик» зазнав збитків у процесі закупівлі солі на 1,5 млн грн.

Також комунальне підприємство оплатило завищену вартість робіт під час поточних та капітальних ремонтів на загальну суму 668,6 тис. грн.

Зокрема, документами не підтверджено:

  • списання матеріалів вартістю 406,6 тис. грн під час виконання робіт із відновлення асфальтового покриття,
  • витрати підрядної організації на роботу машин та механізмів на 193,3 тис. грн.

Крім того, установлено, що КП «Теплоенергетик» завищив обсяг заборгованості з різниці в тарифах на послуги з постачання теплової енергії населенню, установам і організаціям, які фінансуються з державного та/або місцевого бюджетів (із 01.06.2021 по 30.06.2022). У розрахунках, які підприємство подало до обласної комісії з питань узгодження заборгованості з різниці в тарифах, обсяги такої заборгованості завищено на 89,5 млн грн.

Довідково: комунальні підприємства подають до обласної комісії з питань узгодження заборгованості з різниці в тарифах відповідні заяви та розрахунки для отримання компенсації від держави, яка дасть змогу їм у період опалювального сезону погасити борги за спожиті енергоносії. Така компенсація підтримує теплопостачальні підприємства та дає змогу їм безперебійно надавати послуги споживачам.

Матеріали ревізії передано до правоохоронних органів.

Повідомляємо, що в Управлінні функціонує телефонна «гаряча лінія», куди можна повідомити про недотримання законодавства. Також можна анонімно (без авторства) повідомляти про можливі факти корупційних або пов’язаних з корупцією правопорушень.

Телефонуйте за номером: (0522) 24 44 96. Графік роботи Управління: з понеділка по четвер – із 09.00 до 18.00, у п’ятницю – до 16.45. Субота та неділя – вихідні.

Нагадаємо, «Теплоенергетик» заплатить 500 тис. грн за шкоду довкіллю.

Читайте також: Протягом місяця борги за електроенергію на Кіровоградщині зросли на 5 мільйонів

Поширити:

Залишити коментар:

коментар