Про підвищення тарифів і мільйонні борги – ситуація у ЖЕО Кропивницького

У Кропивницькому вже чотири роки (з 2019-го) не підвищували тариф на квартплату для мешканців багатоповерхових будинків. Нинішній тариф покриває до 60% реальних видатків міських ЖЕО.

Про це під час брифінгу в міськраді розповів голова управління ЖКГ Віктор Кухаренко, інформує Перша електронна газета.

За його словами, нині вартість квартплати становить в середньому 3,50 грн/м², у 9-поверхівках з ліфтами трохи більше. Як приклад він привів реальну вартість обслуговування ОСББ – понад 8 грн за м² житлової площі.

Щодо підвищення тарифів ЖЕО до того рівня, який покривав би реальні видатки, то це можна буде зробити за рішенням виконавчого комітету. Так вже зробили в ряді інших міст України, наголосив Кухаренко. Проте, відзначив він, у Кропивницькому підуть іншим шляхом: проведуть збори мешканців багатоквартирних будинків і пояснять людям, чому необхідно підняти тариф.

Коли проводитимуть такі зроби – поки не знають, адже воєнний стан не дозволяє масові зустрічі, до того ж багато людей виїхали за кордон.

Іншою проблемою є наявність великої заборгованості населення перед ЖЕО. Так, наприклад, лише по території, яку обслуговує дільниця №1, заборгованість сягає 8 млн. грн. Як пояснила начальнця Світлана Ковальова, люди не сплачують квартплату роками і до них доводиться застосовувати судові санкції, зокрема блокувати банківські рахунки.

Такими ж методами доводиться повертати борги населення перед КП “Теплоенергетик”, які наразі сягнули 160 млн грн, відзначив Кухаренко. Лише після блокування рахунків, споживачі беруться погашати наявну заборгованість.

Читайте також: Стан мереж і котелень – як кропивницький ‘Теплоенергетик’ готується до зими

Поширити:

Залишити коментар:

коментар