Добровеличківська громада шукає інвесторів для розробки літієвих родовищ

Добровеличківська громада розробила інвестиційний паспорт для розвитку економіки і тепер шукає інвесторів для розробки однієї з найбільших ділянок літієвої руди – ділянки «Добра».

Про це повідомляє Перша електронна газета за інформацією Південного регіонального хабу Програми “U-LEAD з Європою”.

Ділянка «Добра» складається з двох ділянок та знаходиться в межах Станкуватського рудного поля Центральноукраїнського (Шполянсько-Ташлицького) рідкіснометалевого району.

Металогенічну спеціалізацію рудопроявів Станкуватський і Надія визначають:

  • літій,
  • тантал,
  • золото,
  • вольфрам.

Розвідувальна площа ділянки оцінюється в 80-105 млн т (Li2O от 1,1% до 1,4%).

Зазначимо, що в Україні родовища літію розташовані у Кіровоградській («Полохівське» та «Добра»), Донецькій («Шевченківське») та Запорізькій областях («Крута балка»). На жодній із ділянок не ведеться фактичний видобуток.

За словами Сергія Бойченко, представника робочої групи Добровеличківської громади, розуміючи значення літію для виробництва та економіки, вирішили просувати ідею створення гірничо-видобувного підприємства.

– Літій вже встигли назвати “білою нафтою” та одним з двигунів “четвертої індустріальної революції”, яка у найближчі 20 років може змінити світову економіку.

Останніми роками попит на літій почав зростати завдяки бурхливому виробництву електрокарів, чиї акумулятори потребують набагато більше цього металу, ніж смартфони, – розповів він.

Крім того, на території громади є земельна ділянка комунальної власності площею 160 га (землі промисловості), які можна використовувати як індустріальний парк або промисловий майданчик для розробки цього родовища. Це територія цукрового заводу, який зараз не функціонує. Тут є зручна логістика, робоча сила та необхідні для запуску цього проєкту водні ресурси та електрозабезпечення.

– Для того, щоб розпочати розробку родовища, зацікавленій компанії потрібно отримати спеціальні дозволи на видобуток та переробку літію в Україні, а обласні, районні та місцеві органи влади готові надавати відповідну підтримку та сприяти створенню нового підприємства. Сам напрямок розробка літієвого родовища – це інвестиції, це робочі місця, це той напрямок, який дасть можливість нашій громаді розвиватися, – зазначив Сергій Бойченко.

У Національній транспортній стратегії «Drive Ukraine 2030» передбачалося, що через 12 років весь комунальний транспорт та половина особистих авто будуть електричними, тож попит на літієві акумулятори буде високим. Крім того, Україна має плани і щодо розвитку «зеленої» енергетики. І після перемоги ці плани, хоч і відкориговані треба буде реалізовувати. І високотехнологічні підприємства з виробництва сучасних акумуляторів будуть прибутковими.

Нагадаємо, Кіровоградщина розробляє програму комплексного відновлення області.

Читайте також: Підприємство з Кіровоградщини отримало перший патент у США

Поширити:

Залишити коментар:

коментар