У Новоукраїнці відкрили біологічні очисні споруди

Біологічні очисні споруди відкрили у місті Новоукраїнка. У Кіровоградській області вони єдині, в Україні таких – пів сотні. Нові очисні споруди обслуговуватимуть потреби 7 тисяч містян.

Про це повідомляє Перша електронна газета з посиланням на Суспільне.

Із вересня 2020 року нові очисні споруди працювали у тестовому режимі. Попередні – пропрацювали 30 років і, за словами заступника міського голови Новоукраїнки Артема Кошеля, останні 10 років майже щомісяця потребували грошей для підтримки роботи:

”Від 5 до 7 тисяч – на проведення аерації, на очистку резервуарів, на зварювання металу і нові матеріали”.

Вартість будівництва споруд – 5,5 мільйонів гривень, 1,5 мільйона з яких – це гроші міського бюджету, решта – з обласного. За словами заступника міського голови, нові очисні споруди дозволять економити гроші громади:

”По-перше, на їх обслуговування не потрібні будуть гроші найближчі 10 років. По-друге, попередні електродвигуни споживали 7 кіловат потужності на годину, нові двигуни споживають 3 кіловата Це дає економію майже в 2,5 рази”.

Продуктивність нових очисних споруд – 200 квадратних метрів очищеної води за добу – розповів підрядник з їх будівництва Максим Трохимчук. Технологія очисти, за його словами складається з кількох блоків:

”Стічні води з Новоукраїнки доходять до очисних споруд самопливом. Перед очисними спорудами є приймальний колодязь, з якого вода йде через набір сит, які затримують крупні забруднення. Переробка проходить за класичною технологією – очищення органічних забруднень за допомогою активного мулу. Мікроорганізми, які поїдають усі забруднення зі стічних вод, є органічними”.

Знезараження води, за словами підрядника, відбувається у колодязі-резервуарі за допомогою озону. Всі процеси очищення води контролюється в автоматичному режимі у спеціальному приміщенні: ”Щит управління керує технологічним процесом, індикація процесу відбувається на контролері. Повітродувки працюють, вказаний тиск у системі повітродувного обладнання. Ралізована система пониження рівня: у нічний час, коли немає такого притоку води, як вдень, і рівень її понижується, датчик сигналізує двигунам, і вони уповільнюються. Це економить електроенергію”.

Начальниця Новоукраїнського райвідділу Держпродспоживслужби Світлана Кузькова розповіла, що тричі за 2020 рік штрафувала міську раду за забруднення навколишнього середовища на сусу від 102 до 425 гривень:

”Зараз же – повний біологічний процес очистки. При очищенні прибираються фосфати, хлориди, домішки, які негативно впливають на здоров’я людей. І метод озонування без використання хлору – це також прогресивний метод, який прибирає до 98% мікроорганізмів”.

Очищена вода зі споруд потрапляє у річку Грузька. За словами санітарного фельдшера Новоукраїнського районного відділу Держпродспоживслужби Віктора Ігнатенка, ступінь очистки робитиме воду придатною для ведення рибного господарства.

Нагадаємо, школярів Кіровоградщини запрошують до участі в Марафоні роздільного збору сміття.

Читайте також: Кропивницький найменше фінансує сферу охорони навколишнього середовища

Поширити:

Залишити коментар:

коментар