Як вибрати генератор для будинку: покроковий огляд

© Апостроф

Приватний сектор, а особливо заміські будинки, часто стикаються з відключеннями світла з різноманітних причин. А це значить, що під рукою завжди потрібно мати електрогенератор.

Як визначити, який генератор краще для будинку, дачі або заміського котеджу? Розглянемо основні параметри роботи, типи і функції сучасного генераторного обладнання, придбати яке можна на сайте інтернет-магазину 220Volt.

1. Тип генератора

Виробники випускають такі типи генераторів за видом палива:

  1. бензинові,
  2. дизельні,
  3. газові.

Важко однозначно сказати, який з них краще для будинку, тому варто проаналізувати, чим вони відрізняються один від одного.

Бензинові електрогенератори

Генератори, що працюють на бензині, відрізняються невисокою ціною, відносно тихою роботою і компактними розмірами. Вони прості в транспортуванні, тому їх можна підключати не тільки для електропостачання будинків на постійній основі, а й просто вивозити на дачу в літній сезон. Серед недоліків – висока вартість бензину, витрати якого достатньо великі.

У бензиновій лінійці також є окрема група інверторних генераторів. Вони добре підходять для високочутливої електронної техніки. Їхня вартість вище, ніж у звичайних моделей, але за рахунок економічної витрати палива вона швидко окупається.

Наприклад, генератор Honda GX продукує потужну, стабільну і чисту енергію завдяки унікальній інверторній технології. Великий паливний бак і економічний двигун забезпечують більше 6 годин безперервної роботи навіть в режимі високого навантаження. Модель обладнана електричним стартером і покажчиком рівня палива.

76
© Генератор Honda GX | 220volt.com.ua

Дизельні електрогенератори

Генератори на дизельному паливі відрізняються економічною витратою палива, надійною роботою, а також у деяких моделях можливістю тривалої безперебійної подачі енергії.

Серед недоліків можна назвати високу ціну, більший (у порівнянні з бензиновими моделями) рівень шуму, а також чутливість до низьких температур. У морози рекомендується регулярно перевіряти паливний бак – при показниках температури від 5°С і нижче відбувається загустіння палива.

Газові електрогенератори

Генератори на газовому паливі відрізняються економічністю, тихою роботою і простотою в обслуговуванні. При всіх плюсах, хорошим вибором такі моделі стануть тільки для газифікованих ділянок. При відсутності централізованого газопроводу потрібно організовувати підвезення палива в балонах. Мінуси таких електростанцій – висока ціна і необхідність виклику фахівців для підключення до газової мережі.

2. Розрахунок потужності

Генератори розрізняються за рівнем потужності. Моделі на 1.5-2 кВт/год краще підійдуть для використання на дачах. Можливостей стандартних генераторів з видачею 5-6 кВт/год вистачить для житлового будинку із середнім споживанням енергії. У заміських котеджах з електричним опаленням, автономним водопостачанням і насосної каналізацією потрібна електростанція з потужністю від 10-12 кВт/год і більше.

Як вибрати генератор для дому та розрахувати необхідну потужність?

Для розрахунку потрібно скласти потужність всіх споживачів електрики, попередньо помножену на пусковий коефіцієнт. Потужність вказують у паспорті електроприладу або на його корпусі.

Puskovye toki bytovyh priborov tablitsa
Ілюстрація з інтернету

3. Однофазні або трифазні

Який генератор для будинку краще обрати – однофазний або трифазний? Якщо електрична система будинку розрахована на стандартне живлення від мережі 220 В, то простіше купити однофазну модель.

Якщо господарі користуються технікою, розрахованою 380 В, то потрібно трифазне джерело.

4. Спосіб запуску

Запуск генератора може бути ручним, електричним або автоматичним.

Ручний запуск. Такий варіант зручний при епізодичних включених генератора. Для старту необхідно смикнути пусковий шнур, після чого двигун запрацює. Перевага цієї категорії – доступна ціна і простота.

Автоматичний запуск. У місцевості з постійними перебоями електроживлення логічніше встановити генератор з автозапуском. У разі знеструмлення мережі він увімкнеться самостійно.

Електричний запуск. Більш зручні й дорогі моделі, призначені для регулярного застосування. Запуск виконується натисканням кнопки. Багато моделей додатково мають ручний шнур на випадок виходу електростартера з ладу.

6bea3d13e21a1ce8833b7f0ba289b6c9.jpg
© Генератор Matari MDA8000SE | 220volt.com.ua

Зокрема, японський генератор Matari MDA8000SE може бути резервним джерелом електричного струму для забезпечення електроенергією заміського будинку, ремонтної бригади, будівництва і т.д.

Також він оснащений датчиком контролю рівня масла, а витрата палива становить – 1,4 л/год. Автоматичний регулятор забезпечує стабільність вихідної напруги незалежно від навантаження. Ця модель оснащена колесами і ручками, що дозволяє легко переміщати генератор по ділянці чи об’єкту.

5. Тип охолодження

Основна частина побутових електрогенераторів обладнана повітряним охолодженням. Ці моделі дешевше, повітряної системи досить для підтримки працездатності станцій малої і середньої потужності.

Стаціонарні машини високої потужності оснащуються водяними системами охолодження, які ефективніші за повітряні.

6. Функціональність

При покупці рекомендується врахувати деякі додаткові функції моделей:

  • шумозахист – знижує гучність роботи на 10%;
  • величина ємності для палива – від неї залежить час безперервної роботи генератора;
  • вольтметр і лічильник – для контролю роботи станції;
  • захист від перевантажень.
Поширити:

Залишити коментар:

коментар