Усі урановидобувні шахти Кіровоградщини збираються відключити від енергопостачання за борги

© Смолінська шахта | Схід ГЗК

Три урановидобувні шахти Кіровоградської області – “Смолінська”, “Новокостянтинівська” та “Інгульська”, які входять до держпідприємства “Східний гірничо-збагачувальний комбінат”, збираються відключити від енергопостачання за борги.

Про це повідомляє Перша електронна газета з посиланням на Суспільне.

Шахтарів повідомили про те, що відключення відбудеться о 13:00.

“Наразі ми вже не працюємо, ми чекаємо на це відключення, буде воно, чи ні. Якщо ні, шахти виведуть у простій”, – сказав голова незалежної профспілки працівників підприємства Дмитро Бондарєв.

Зупинка роботи підприємств загрожує зривом не тільки виконанню виробничих планів та зобов’язань перед “Нафтогазом”, але й шкодою для природи всієї країни, вважає керівник профспілки.

“Ми не зможемо відкачати забруднені води з шахти, які будуть затоплювати їх. Будуть заражені підземні води та землі радіонуклідами”.

Профспілка направила листи президенту та Прем’єр-міністру країни. “Щонайменше 25 мільйонів гривень треба віддати компанії-постачальнику електроенергії, щоб уникнути відключення”, – розповів Бондарєв.

Постачає електроенергію підприємству “Схід ГЗК”, в тому числі й шахтам Кіровоградської області, товариство з обмеженою відповідальністю “Ю. КОМОДІТІЗ”, сказав Дмитро Бондарєв. На телефоні дзвінки, які вказані на сайті YouKontrol, у товаристві не відповідають.

Голова Незалежної профспілки гірників України Михайло Волинець зазначає, що у разі відключення електроенергії – шахти затопить водою. Прогнозовані розрахунки забруднення підземних вод через зупинку тільки шахти “Південна” (один з чотирьох структурних об’єктів “Інгульської”) збільшить вміст урану у водах приблизно у 4-5 разів.

Поширити:

Залишити коментар:

коментар