Більшість криниць на Кіровоградщині мають воду з підвищеним рівнем нітратів

© pixabay.com

За 6 місяців 2018 року на Кіровоградщині дослідили 223 проби питної води з громадських колодязів. Із них не відповідало нормативам на вміст нітратів 171 проба (77%).

Про це повідомляє Перша електронна газета з посиланням на сайт лабораторного центру.

Згідно результатів лабораторних досліджень, вода з громадських криницях 100% не відповідала по вмісту нітратів в Благовіщенському, Вільшанському, Новомиргородському, Новоукраїнському, Бобринецькому, Компаніївському, Долинському та Знам’янському районах. У 92% в Кіровоградському районі, в 83% в Новоархангельському районі, в 76% в Гайворонському районі, в 67% в Петровському районі, в 53% в Олександрійському районі, в 50% в Олександрівському та Онуфріївському районах, в 38% в Голованівському районі.

“Вживання води, забрудненої нітратами, особливо небезпечно дітям до 1 року – адже призводить до виникнення водно-нітратної метгемоглобінемії. Останній летальний випадок від цього захворювання в Кіровоградській області був в Новоархангельському районі у дитини до року”, – йдеться на сайті.

Із питань профілактики водно-нітратної метгемоглобінемії з вагітними, батьками та родичами новонароджених проводиться санітарно-освітня робота та видаються пам’ятки про небезпеку використання не дослідженої на вміст нітратів води з джерел нецентралізованого водопостачання для питних потреб і приготування харчування дітям до 3-х років.

Читайте також: У воді на Ковалівському пляжі знайшли кишкову паличку

Поширити:

Залишити коментар:

коментар