Справа “Білих левів” ще не дійшла до суду, бо підозрювані півроку ознайомлюються з обвинуваченням

затримання членів організації “White lions” / © прес-центру СБ України

Майже всі учасники групи полювання на педофілів “Білі леви”, які, за версією слідства, перетворили боротьбу зі збоченнями на заробляння коштів, знаходяться під домашнім арештом. Досудове розслідування за фактами вимагання, розбоїв та грабежів стосовно їхніх жертв закінчили у лютому 2018 року. Наразі справа не може дійти до суду через те, що підозрювані досі ознайомлюються зі звинуваченнями.

Про це під час прес-конференції розповів начальник слідчого управління обласної прокуратури Сергій Чеботарьов, повідомляє Перша електронна газета.

На сьогоднішній день підозру оголосили 21 особі, з яких 13 протягом 2016-17 рр. вчиняли злочини будучи неповнолітніми.

Також по чотирьом підозрюваним виокремили два кримінальні провадження, які вже передали на розгляд суду. Слідство встановило, що вони не приймали участь у злочинах в якості учасників групи “Білі леви” і залучалися знайомими до акцій лише 1-2 рази.

За словами Сергія Чеботарьова, у ході слідства правоохоронців дивувала зухвалість і жорстокість “левів”. Начебто під час одного з епізодів вимагання грошей, молодики збрили чоловіку брови і намалювали їх губною помадою.

Окрім того, начальник слідчого управління спростував інформацію, яка ширилася тоді у соцмережах, що прокуратура “взялася за левів” лиш через те, що один із потерпілих був працівником прокуратури. Як зазначив Сергій Чеботарьов, цю інформацію перевірили, але вона не відповідала дійсності. Також ця особа відмовилася від статусу потерпілого.

Досудове розслідування по справі “Білих левів” закінчили ще 23 лютого 2018 року, утім підозрювані досі ознайомлюються з обвинувачувальним актом.

Як наслідок такого тривалого ознайомлення, прокуратура ініціювала клопотання перед слідчим суддею про встановлення строків обмеження. Зараз це питання внесли до суду і призначили на розгляд.


Нагадаємо, 27 лютого 2017 року, у прокуратурі області повідомили, що здійснюється досудове розслідування за фактом вимагання, грабежів та розбоїв особами, які називають себе “Білі леви”.

Слідчі прокуратури та СБУ затримали 9 осіб і доправили їх до ІТТ. Серед них є 4 неповнолітніх, до яких у ізолятор досі не пускали батьків. Побратими затриманих стверджують, що хлопці займались пошуком педофілів у соцмережах і проводили з ними “виховну роботу”.

27 лютого ввечері 9 членам організації “White lions”, яких підозрююють у вчиненнях побиттів, розбоїв та грабежів, оголосили про підозру. Загалом, слідством було встановлено 14 потерпілих від дій угруповання, а також є 34 відеозаписи, які доводять їх провину.

Того ж вечора близько півсотні осіб перекрили рух біля обласної прокуратури по вул. Верхній Пермській. Родичі та друзі затриманих членів організації “White lions” вимагали, щоб до них вийшли слідчі прокуратури і пояснили конкретні причини затримання хлопців та дівчат. Батьки також вимагали зустрічі зі своїми дітьми, оскільки з часу їх поміщення у ІТТ, вони з ними не бачились.


Злата Нянько для Першої електронної газети

Поширити:

Залишити коментар:

коментар