У Кіровоградському районі розшукують людей, які могли інфікуватися сказом від хворого бичка

© Головне управління Держпродспоживслужби в Кіровоградській області

У селі Вишняківка Кіровоградського району власник бичка, який вже подавав зовнішні ознаки сказу, зарізав його і продав тушу. Люди, які розробляли тушу, піддали себе ризику інфікування смертельною хворобою, оскільки у тварини лабораторно підтвердили сказ. Фахівці закликають усіх, хто мав контакт із тілом хворого бичка, звернутися до лікарні за допомогою.

Про це повідомляє Перша електронна газета за інформацією від Головного управління Держпродспоживслужби в Кіровоградській області.

Головне управління Держпродспоживслужби в Кіровоградській області звертається до осіб, причетних до підготовки для подальшої реалізації туші бичка, придбаного в с. Вишняківка Кіровоградського району, з проханням пройти обстеження в медичних закладах. Не виключено, що їм доведеться пройти курс антирабічних щеплень. Серйозність ситуації полягає в тому, що в тварини лабораторно підтверджено сказ.

Коли 18-місячний бичок в особистому господарстві селян із вказаного села став поводитися нехарактерно, а потім розніс клітку в хліві, власник не звернувся за ветеринарною допомогою, а зарізав тварину і продав заготовачеві. Останній же вирішив провести розтин тварини і видалити нутрощі в лісосмузі за селом. Однак через різкий неприємний запах нутрощів все там же і залишив.

Тим часом розголос про подію поширився селом, про неї було повідомлено Кіровоградське районне управління Головного управління Держпродспоживслужби в Кіровоградській області. За результатами лабораторного дослідження було встановлено, що тварина хвора на сказ. Засумнівавшись у поясненнях заготовача, фахівці Держпродспоживслужби прочесали територію за селом і виявили частини туші бичка без шкури. Не знаючи, що тварина хвора, люди, які розробляли тушу, піддали себе ризику інфікування смертельною хворобою. Ось чому необхідно, щоб вони звернулися до лікувальної установи – до Кіровоградської центральної районної лікарні чи травмпункту Кіровоградської міської лікарні швидкої медичної допомоги. У разі інфікування чим швидше вони почнуть профілактичне лікування, тим більше шансів на благополучний його результат.

У вогнищі сказу спеціалістами Держпродспоживслужби проведено необхідний комплекс протиепідемічних і протиепізоотичних заходів – дезінфекцію території особистого підсобного господарства, встановлено контактних осіб, які вже почали отримувати курс профілактичних щеплень, тушу хворої тварини спалено, а це місце оброблено дезінфікуючими засобами (на знімку). Для здійснення всіх необхідних заходів необхідно ще знищити шкуру, яку поки що знайти не вдалося. Тому Держпродспоживслужба області звертається до тих, хто знає про це, з проханням повідомити.

Нагадаємо, 24 червня, у Кропивницькому на мікрорайоні Некрасівка невідомі викинули тушу свині. Фахівці лабораторії ветмедицини взяли фрагменти туші на аналіз і спалили мертву тварину. Містяни підозрювали, що тварина інфікована на африканську чуму свиней. У результаті досліджень цей діагноз не підтвердився.

Поширити:

Залишити коментар:

коментар