У підозрюваних у жорстокому вбивстві кропивницького таксиста нібито була спільниця

У підозрюваних у жорстокому вбивстві кропивницького таксиста (екс-нацгвардійця Дмитра Царенка та неповнолітнього Віталія Пугаченка) була спільниця, яка допомагала вантажити тіло потерпілого у багажник і замітати сліди на місці злочину.

Про це вчора, 25 січня, під час допиту розповів підозрюваний Віталій Пугаченко, повідомляє Перша електронна газета.

Нагадаємо, 31-річного водія таксі Євгена Орлова жорстоко вбили 27 березня 2017 року під час виконання ним робочого замовлення. Потепілому нанесли 14 колючих ударів у шию, грудну клітину, спину та стегна. Через два дні понівечене тіло потерпілого виявили у багажному відділенні його ж автомобіля на виїзді з міста. Підозрюваного екс-нацгвардійця Дмитра Царенка поліцейські розшукали за місцем проживання, а іншого, неповнолітнього Віталія Пугаченка – вже за місцем навчання.
Із червня 2017 року у Ленінському райсуді Кропивницького триває розгляд цієї справи.

Згідно з визначеним раніше порядком розгляду справи, учора почали допит неповнолітнього підозрюваного Віталія Пугаченка.

Віталій Пугаченко під час допиту

Під час допиту юний підозрюваний розповів, що знайомий із іншим підозрюваним Дмитром Царенком близько 9-ти років. Їх познайомили батьки. Взимку 2016-2017 рр. підозрювані часто спілкувалися між собою. За словами Віталія Пугаченка, вони їздили до Царенка на дачу, де він допомагав йому робити ремонт.

Неповнолітній підозрюваний наголосив, що його старший товариш неодноразово говорив про наміри здійснити пограбування. У тому числі він пропонував викликати таксі і пограбувати водія, адже, на його думку, у таксистів завжди є гроші. За словами Пугаченка, Царенко розповідав йому, що має гранату, яку привіз із АТО – одного разу навіть показував йому її.

Читайте також: Підозрюваний у жорстокому вбивстві кропивницького таксиста зберігав вдома боєприпаси – прокурор

У ніч напередодні вбивства, з 26 на 27 березня, за словами неповнолітнього підозрюваного, його старший товариш Дмитро Царенко ночував у нього вдома. Коли обоє збиралися поїхати на дачу Царенка, той взяв у матері Пугаченка великий ніж.

“Він попросив у мами ніж. У нас вдома був досить великий ніж – довжиною близько 20 см. Сказав, що він буде потрібен для роботи”, – розповів неповнолітній підозрюваний.

Віталій Пугаченко під час допиту

Потім неповнолітній підозрюваний вказав, що його товариш Дмитро Царенко саме великим ножем наносив удари потерпілому водію таксі.

За словами Віталія Пугаченка, того дня, 27 березня 2017 року, він з Дмитром Царенком, як зазвичай, працювали на дачі. Розповідь неповнолітнього підозрюваного подаємо дослівно:

“Увечері ми закінчили роботу, сіли, поїли і вже збиралися їхати додому. Він (Дмитро Царенко – ред.) декілька разів виходив до своєї сусідки Наді, а потім повертався. І, коли я вже перевдягнувся, він знову вийшов до сусідки – повернувся через декілька хвилин. Коли він повернувся, ми пішли на сусідню вулицю куди Діма викликав таксі. Я так зрозумів, що ми будемо їхати додому. По телефону він назвав свою домашню адресу на Попова.

Приїхало таксі, і коли ми тільки від’їхали, він (Дмитро Царенко – ред.) сказав, що треба заїхати у магазин щось купити. Ми приїхали до “Копілки” і зайшли туди. Обійшли увесь магазин і нічого не взяли. Потім Діма назвав марку сигарет касиру, дав мені гроші і вийшов з магазину. Я заплатив і теж вийшов. Після цього ми декілька хвилин стояли біля магазину і мовчали. Потім сіли у таксі і Діма сказав, що нам ще треба повернутися на дачу, бо він хоче щось забрати. Ми повернулися на дачу, а таксі нас чекало.

Уже на дачі він (Дмитро Царенко – ред.) почав повністю перевдягатися – поміняв штани, кофту, куртку. І мені сказав накинути зверху щось, щоб я не замазався. Дав мені свою куртку і я її вдягнув. Діма сказав мені віднести мішок цементу у багажник таксі. Я взяв цемент і пішов до машини. Водій якраз стояв на вулиці. Таксист відкрив багажник, забрав у мене мішок і поклав його у багажник.

У цей момент Діма вийшов з-за моєї спини і вдарив водія ножем. Почалася боротьба, вони впали на землю, боролися. Він (Дмитро Царенко – ред.) наносив удари по всьому тілу таксиста. Потім Діма заліз на нього і почав бити обома руками у обличчя. Коли він побачив, що я стою поряд, почав кричати, щоб я щось робив, допомагав йому. Коли я підійшов до нього, він ножем підрізав мені ногу. Я злякався ще більше. Він (Дмитро Царенко – ред.) почав кричати, щоб я йому допомагав, тримав руку водія, чи ще щось. Він кричав мені “Чого ти його не б’єш?!”. Почав знову махати ножем. У той момент мені довелося імітувати, що я декілька разів вдарив потерпілого.

Потім він почав кричати, щоб я пішов за Надею (сусідка Дмитра Царенка – ред.). Я пішов до будинку, де вона жила, вийшов її чоловік і сказав, що її немає. Я попрямував назад і побачив, що Надя з Дімою вантажать тіло таксиста у багажник машини. Вони поклали тіло і закрили багажник. Потім вони взяли пісок і щебінь, засипали ними місце, де була боротьба. Вони закінчили і Надя пішла додому.

Діма сів за кермо, і намагався завести машину, але в нього нічого не вийшло. Він сказав, щоб я сів за кермо. Я сів туди і не знав що робити. Він (Дмитро Царенко – ред.) наказав мені повернути ключ і тиснути на педалі. У якийсь момент машина завелася і Діма наказав мені пересісти на інше місце. Я пересів, і ми поїхали.

Ми виїхали за межі дач, уже не було будинків. Потім виїхали на якусь дорогу, він зупинив машину і наказав, щоб я вийшов. Діма пересів на моє місце і декілька хвилин сидів там мовчки. Потім він вибіг і сказав, що нам треба йти.

Ми пішли з тієї дороги, йшли через кладовище і повернулися на дачу. По дорозі, як ми поверталися від машини, Діма знайшов телефон водія і забрав його. На дачі він забрав у мене курточку, зібрав свої речі, наказав чекати і вийшов. Його не було близько 10 хвилин. Потім він (Дмитро Царенко – ред.) зайшов, переодягнувся швидко і ми вийшли.

Удвох ми приїхали до мене додому, він ліг спати і зранку поїхав”.

Дмитро Царенко під час допиту Віталія Пугаченка

Після розповіді Віталія Пучаченка суддя Світлана Льон надала можливість прокурору поставити питання підозрюваному. Представниця обвинувачення Яна Снісар близько двох годин допитувала підозрюваного у тяжкому вбивстві, намагаючись з’ясувати хронологію подій, обставини та деталі злочину.

Після чого суддя Світлана Льон оголосила перерву в засіданні. Під час наступного засідання суд продовжить допит Віталія Пугаченка з того місця, на якому він зупинився.

Зазначимо, що після завершення допиту і оголошення перерви Віталію Пугаченку стало зле і він втратив свідомість.


Нагадаємо, 31-річного водія таксі Євгена Орлова жорстоко вбили 27 березня 2017 року під час виконання ним робочого замовлення. За два дні понівечене тіло потерпілого виявили у багажному відділенні його ж автомобіля на виїзді з міста. Підозрюваного Дмитра Царенка поліцейські розшукали за місцем проживання, а іншого, неповнолітнього Віталія Пугаченка – вже за місцем навчання.

За версією слідства, 27 березня 2017 року підозрювані колишній нацгвардієць Дмитро Царенко та неповнолітній Віталій Пугаченко попередньо запланували вчинення злочину і розподілили між собою ролі. Для цього вони викликали таксі до приватного домоволодіння одного із садових товариств. За кермом автівки ВАЗ 2107 на виклик приїхав 31-річний Євген Орлов.

Підозрювані почали вимагати у нього гроші, а коли таксист їм відмовив, удвох почали його бити. Нападники наносили жертві множинні удари руками і ногами, й далі вимагаючи передати їм гроші.

Коли Євген Орлов відповів, що не має при собі грошей, підозрюваний Дмитро Царенко взяв до рук невстановлений колюче-ріжучий предмет і наніс таксисту 14 колючих ударів у шию, грудну клітину, спину та стегна. Ці тяжкі травми нанесені Євгену Орлову викликали сильну крововтрату і призвели до його смерті.

Потім удвох із Царенком зловмисники знайшли ключі від автомобіля, поклали тіло жертви у багажник і вирушили в напрямку до виїзду з міста. Там, з метою приховати свої злочини, вони залишили автомобіль разом із тілом жертви.

© зі сторінки очільника ГУНП області Сергія Кондрашенка у соцмережі Facebook

У першій інстанції обом підозрюваним було обрано запобіжний захід у вигляді тримання під вартою строком 60 діб. Але пізніше в Апеляційному суді першому підозрюваному залишили рішення без зміни, а неповнолітньому змінили на домашній арешт. Під час розгляду цієї справи у суді підозрюваним вже двічі продовжували запобіжні заходи – Дмитра Царенка щоразу залишали під вартою, а неповнолітнього Віталія Пугаченка під домашнім арештом.

Старший підозрюваний Дмитро Царенко виявився екс-нацгвардійцем, учасником АТО. Він проходив службу у в/ч №3011, яка дислокується у Кропивницькому. За матеріалами слідства, його було звільнено за власним бажанням напередодні скоєння злочину. Проте сам підозрюваний на суді заявив, що його звільнили заднім числом. За його словами, з 3 березня до 3 квітня він знаходився у відпустці.

За словами захисниці Царенка, зараз тривають судові тяжби, де вони намагаються довести, що його звільнили незаконно, заднім числом.

підозрюваний Дмитро Царенко, судове засідання 15.08.2017

Прокуратура інкримінує колишньому нацгвардійцю скоєння злочинів передбачених пунктами 6 та 12 част. 2 ст. 115 Кримінального кодексу України (КкУ) – умисне вбивство з корисливих мотивів заподіяне за попередньою змовою групою осіб; част. 4 ст. 187 КкУ – розбій поєднаний із заподіянням тяжких тілесних ушкоджень; част. 1 ст. 304 КкУ – втягнений неповнолітніх у злочинну діяльність; ч. 3 ст. 289 – незаконне заволодіння транспортним засобом поєднане з насильством.

Окрім того, як вже повідомляла Перша електронна газета, під час обшуків, у рамках розслідування, у помешканні екс-нацгвардійця знайшли боєприпаси. Це злочин передбачений ст. 263 КкУ – незаконне придбання та зберігання боєприпасів без передбаченого законом дозволу.

Неповнолітній підозрюваний Віталій Пугаченко наразі вчиться на 1-му курсі медичного коледжу. А на момент скоєння інкримінованого Пугаченку злочину, він був 9-класником гімназії-інтернату “Пролісок”.

підозрюваний Віталій Пугаченко, судове засідання 18.09.2017

Обвинувачення інкримінує йому скоєння злочинів передбачених пунктами 6 та 12 част. 2 ст. 115 Кримінального кодексу України (КкУ) – умисне вбивство з корисливих мотивів заподіяне за попередньою змовою групою осіб; част. 4 ст. 187 КкУ – розбій поєднаний із заподіянням тяжких тілесних ушкоджень; ч. 3 ст. 289 – незаконне заволодіння транспортним засобом поєднане з насильством.

21 грудня 2017 року, під час судового засідання, обидва підозрювані повністю не визнали своєї провини.

Усі подробиці цього жахливого злочину і розгляду справи у суді читайте на нашому сайті за ПОСИЛАННЯМ.


 Дмитро Васильєв, Перша електронна газета

Поширити:

Залишити коментар:

коментар