Розриття захоронених відходів у Кропивницькому класифікують як радіаційну аварію

На території з радіоактивно-забрудненими матеріалами під Кропивницьким провели дослідження фахівці Державного науково-технічного центру з ядерної та радіаційної безпеки (ДНТЦ ЯРБ). Експерти виявили незначне підвищення радіаційного фону, з основним внеском радіонукліду техногенного походження цезію-137 (Cs-137). Державна інспекція ядерного регулювання України класифікувала подію 13 липня, як таку, що має всі ознаки радіаційної аварії.

Про це повідомляє Перша електронна з посиланням на прес-службу ДП “ДНТЦ ЯРБ”.

«Ми виїхали на об’єкт для більш детального радіаційного обстеження, адже маємо для цього необхідне обладнання, якого немає на місцях, – повідомив експерт ДНТЦ ЯРБ Едуард Суховерхий. – Результати досліджень засвідчили незначне перевищення потужності дози на території захоронення забруднених відходів, що складає від 0,1 до 0,3 мкЗв/год. У двох точках спостерігалось зростання потужності дози до 0,5-0,7 мкЗв/год.»

Завдяки автомобілю радіаційної розвідки RanidSONNI, фахівці ДНТЦ ЯРБ обстежили також радіаційний фон Кропивницького.

«Що стосується радіаційного фону самого міста – жодних аномальних підвищень ми не зафіксували, – доповнив експерт. – Потужність дози у Кропивницькому знаходиться у межах 0,03-0,15 мкЗв/год, що є природнім фоном для цієї місцевості».

Нагадаємо, 13 липня 2017 року в районі глиняного кар’єру «Веселівське родовище» під Кропивницьким невідомі особи здійснювали несанкціоновані земельні роботи на території з радіоактивно-забрудненими матеріалами, що утворилися 1988 року після ліквідації аварії на території тресту «Кіровоградбуд».

Станом на 13 липня за даними радіологічної лабораторії Кіровоградського обласного лабораторного центру МОЗ України, потужність експозиційної дози гамма-випромінювання об’єкту становила 0,23-1,23 мкЗв/год.
На думку експертів ДНТЦ ЯРБ, спираючись на проведені дослідження, місцевій владі Кропивницького слід якнайшвидше розробити й запровадити заходи для ізоляції території з радіоактивно-забрудненими матеріалами.

«Спочатку об’єкт необхідно огородити та забезпечити цілісність шару ґрунту, що покриває забруднені матеріали, для уникнення потрапляння вологи всередину, – підсумував Едуард Суховерхий. – Потому, провести більш ґрунтовні дослідження, у тому числі взяти глибинні проби ґрунту, й вже після – вводити адміністративний контроль, реалізовувати перезахоронення або утилізацію матеріалів».

На сьогодні, за інформацією ДСП «Дніпропетровський ДМСК», для повного вирішення проблеми під Кропивницьким, необхідне проведення повного комплексу робіт по вилученню контейнерів із радіоактивними матеріалами та їх подальше сортування і дезактивацію.

«У ситуації коли цілісність захоронення порушена і було здійснено спробу викрадення забруднених матеріалів, стверджувати, що дане захоронення є безпечним неможливо», – йдеться у акті огляду місця несанкціонованого розкриття ґрунту під Кропивницьким.

Державна інспекція ядерного регулювання України класифікувала подію 13 липня, як таку, що має всі ознаки радіаційної аварії.

Зазначимо, що частину радіоактивних відходів, які виявили неподалік Кропивницького, можуть вивезти у Чорнобильську зону. В той же час, міські служби говорять, що радіоактивний металобрухт, який  розкопали неподалік Кропивницького, не є небезпечним для містян.

Читайте також: Начальник спецінспекції: хто і як відкопував у Кропивницькому радіоактивний металобрух

Поширити:

Залишити коментар:

коментар