У мешканки Світловодська підтвердили ботулізм

Ілюстрація: nedjaalves.com

30 травня, мешканку Світловодського району госпіталізували до центральної районної лікарні з попереднім діагнозом – ботулізм. Згідно результату досліджень її крові, хворій остаточно підтвердили діагноз.

Про це повідомляє Перша електронна з посиланням на Кіровоградський обласний лабораторний центр.

1 червня до лабораторії особливо небезпечних інфекцій ДУ “Кіровоградський обласний лабораторний центр МОЗ України” була доставлена кров хворої для проведення діагностичного дослідження.

Згідно результату досліджень крові хворої від 05.06.2017 року, які були проведені в лабораторії особливо небезпечних інфекцій ДУ «Кіровоградський обласний лабораторний центр МОЗ України», методом постановки реакції нейтралізації на білих мишах з сироватками діагностичними ботулінічними типів «А», «В», і «Е» – виявлено ботулінічний токсин тип «В».

Наразі хвора знаходиться на лікуванні.

Для профілактики ботулізму фахівці ДУ “Кіровоградський обласний лабораторний центр МОЗ України” рекомендують дотримуватися низки вимог під час приготування та споживання домашніх консервів. Щоб не захворіти на ботулізм, важливі кілька моментів. Перше – якість сировини, друге – умови приготування та умови зберігання продукції. Якщо це буде дотримано, то людина не захворіє. Обов’язково потрібно ретельно очищати продукти і посуд, що використовується для консервування, від бруду і пилу. Не порушувати рекомендовані за рецептурою концентрації солі, цукру і кислоти, адже вони перешкоджають накопиченню токсину. Під час приготування консервацій в домашніх умовах їх слід стерилізувати при температурі 120°С щонайменше впродовж 30-40 хв. Не слід купувати кров’яну і ліверну ковбасу, солену чи копчену рибу, буженину, шинку та консервовані гриби у випадкових осіб.

Якщо ж продукт викликає сумнів у якості, його слід прокип’ятити продовж 10 хвилин – це руйнує ботулотоксин.

У випадку появи симптомів захворювання слід негайно звернутися до лікаря за медичною допомогою, так як зволікання може призвести до смерті.

Пам’ятайте: хворобу легше попередити, ніж лікувати. Будь-яке отруєння не проходить безслідно. Бережіть своє здоров’я і здоров’я близьких, а особливо дітей.

Домашні консерви “відправили” мешканку Світловодщини в лікарню

Поширити:

Залишити коментар:

коментар