Після вживання світловодської риби киянин потрапив до реанімації

Люблю писати про хороші, мотиваційні, цікаві історії. Пишу про людей, які хочуть і вміють робити важливі речі. Слідкую за оновленнями в сфері реформ і намагаюся писати про складне простими словами)
Контакт: Facebook Telegram
В'ялена риба / © youtube.com

Сьогодні, 2 червня, Держпродспоживслужба повідомила про ще один випадок підозри на ботулізм після вживання світловодської риби. Хворий придбав ймовірного “винуватця” його хвороби у столичному гіпермаркеті “АШАН”. Киянина госпіталізували до реанімаційного відділення Олександрівської клінічної лікарні м. Києва

Повідомляє Перша електронна.

За інформацією Державної установи “Київський міський лабораторний центр МОЗ України”, в Києві зареєстровано ще один  випадок захворювання на ботулізм у мешканця столиці, який вживав в їжу в’ялену рибу промислового виробництва, придбану в торгівельній мережі міста.

20 травня чоловік придбав в’яленого карася (виробник – ФОП Меркулов А.В.) в гіпермаркеті “АШАН” ТОВ “АШАН УКРАЇНА  ГІПЕРМАРКЕТ”, за адресою: м. Київ, проспект Генерала Ватутіна, 2.

Киянин їв ту рибу 28 травня, уже 30-го – відчув погіршення стану здоров’я, а наступного дня звернувся за медичною допомогою. Медики поставили попередній діагноз “ботулізм” та госпіталізували чоловіка до реанімаційного відділення Олександрівської клінічної лікарні м. Києва.

Наразі проводиться епідеміологічне розслідування даного випадку.

“З метою недопущення до реалізації в торгівельній мережі, на агропродовольчих ринках міста та під час проведення ярмарок харчових продуктів (в’яленої риби) виробництва ФОП Меркулов А.В. листами проінформовано Київську міську державну адміністрацію, Головне управління Національної поліції у м. Києві, Управління патрульної поліції у місті Києві, Головні управління Держпродспоживслужби у Київській та Кіровоградській областях, Регіональну державну лабораторію Держпродспоживслужби в м. Києві та Київській області, Об’єднання ветеринарної медицини в м. Києві для вжиття відповідних заходів.

Уповноваженими лікарями ветеринарної медицини під підпис було вручено відповідні інформаційні листи керівникам суб’єктів господарювання, які здійснюють діяльність на території міста щодо тимчасової заборони та/або відкликання харчової продукції (риби в’яленої) виробництва ФОП Меркулов А.В. на час проведення розслідування”, – йдеться у повідомленні.

За інформацією, отриманою від уповноважених лікарів ветмедицини, продукція (густера в кількості 11 кг 730 г, судак соломка в’ялена в кількості 18 кг 196 г, судак в’ялений в кількості 10 кг 685 г) відкликана з реалізації в супермаркеті «АШАН» ТОВ «АШАН Україна ГІПЕРМАРКЕТ».

“Спеціалістами Головного управління Держпродспоживслужби в Київській області відкликано з реалізації 405, 01 кг рибопродукції виробництва ФОП Меркулов А.В. Крім того, під час ярмаркового заходу, при проведенні роз’яснювальної роботи у Печерському районі міста, спеціалістами Головного управління було відкликано з реалізації рибу в’ялену іншого виробника без супровідних документів, які засвідчують безпечність продукції”, – додає прес-служба Держпродспоживслужби.

Нагадаємо, у столиці четверо людей отруїлися рибою, один чоловік помер. У всіх постраждалих медики діагностували ботулізм. У Броварах 50-річний місцевий житель отруївся рибою із супермаркету, яку до торгової мережі привезли зі Світловодська.

Світловодську рибу, яка ймовірно стала причиною спалаху ботулізму в Україні, виробник знімає з реалізації, а її виробництво уже призупинено до з’ясування обставин. Наразі фахівці Держпродспоживслужби відібрали зразки продукції для лабораторного дослідження і проводять перевірку документації.

Пам’ятка для населення щодо профілактики ботулізму: Ботулізм - гостра токсикоінфекція, викликана паличкою Clostridium botulinum і її токсином, що міститься в неправильно приготовлених і збережених консервах. Захворювання реєструється повсюдно, окрім районів вічної мерзлоти. Присутність ботулотоксину в харчових продуктах не змінює їх органолептичних властивостей.
Поширити:

Залишити коментар:

коментар