
Учора, 6 лютого, до інфекційного відділення Кіровоградської обласної лікарні у важкому стані був госпіталізований хворий з підозрою на ботулізм.
Повідомляє Держпродспоживслужба.
Постраждалий – 60-річний мешканець с. Новоселиці Благовіщенського району.
Спеціалісти Держпродспоживслужби району провели санітарно-епідеміологічне розслідування даного випадку. Встановлено, що 30.01.2017 року чоловік вживав домашню солонину. Цей продукт вживали також його дружина і син, однак їх самопочуття нормальне.
Залишків солонини, яка може бути ймовірною причиною виникнення ботулізму, вдома у хворого не виявлено. Це ускладнило встановлення правильного діагнозу, надання адекватної медичної допомоги хворому.
З членами його сім’ї проведена роз’яснювальна робота про причини захворювання та запропоновано у разі появи його ознак терміново звернутись за медичною допомогою. За членами сім’ї фахівці лікувально-профілактичної мережі встановили медичний нагляд.
За інформацією лікаря-інфекціоніста обласної лікарні у хворого відібрана кров для проведення діагностичного дослідження на ботулізм та доставлена в лабораторію особливо небезпечних інфекцій ДУ “Кіровоградський обласний лабораторний центр МОЗ України”.
Нагадаємо, що захворювання виникає після вживання харчових продуктів, у яких накопичився токсин збудника ботулізму (Clostridium botulinum). Можливими чинниками захворювання у даному випадку є порушення рецептури і технології приготування м’ясного продукту.
З рекомендаціями щодо профілактики цього небезпечного інфекційного захворювання можна ознайомитися в розділі «Пам’ятки» на нашому сайті, або перейшовши за цим посиланням.