Жителі Нової Праги неохоче скидаються на ремонт своєї амбулаторії

Чимало державних установ, які є у Новій Празі, необхідно ремонтувати. Та найбільше відновлення потребує сільська амбулаторія. Її будівлі понад сто двадцять років.

Останні три десятиліття у приміщенні не проводилося жодного капітального ремонту, а лише поточні, та й ті силами самих медиків. Тож нині амбулаторія неабияк потребує капітального відновлення та поліпшення умов обслуговування населення (а це 7 тис 648 пацієнтів на рік).

У штаті закладу наразі працює 25 осіб. П’ять лікарів (з яких три сімейні), одинадцять медсестер, шість санітарок  та три підсобні працівники. Заклад має денний стаціонар та власний транспорт. Що цікаво, раніше тут була районна лікарня. Згодом  її реформували в дільничну, а з червня 2013-го – в амбулаторію загальної практики сімейної медицини. Та, на щастя, щоб відновити важливий соціальний об’єкт, селище виграло проект ЄС/ПРООН «Місцевий розвиток, орієнтований на громаду», реалізація якого триває.

Загалом до Проекту залучено чотири населених пункти, а саме Червона Кам’янка, Олександрівка, Шарівка та Нова Прага, де є проблемні об’єкти, які потребують значних капіталовкладень. У рамках реалізації мікропроектів однієї із обов’язкових умов є фінансова участь самої громади на умовах співфінансування.

«До спільного Проекту ЄС/ПРООН новопразька громада, як і всі інші, увійшла ще на початку 2015-го. Згідно з умовами договору у визначених селах були створені та офіційно зареєстровані громадські організації, які в подальшому займаються всіма організаційними та фінансовими питаннями. Всі  чотири проекти спрямовані на впровадження енергозберігаючих систем, три пов’язані з ремонтами та відновленням двох сільських та однієї селищної амбулаторій: Червонокам’янської, Шарівської та Новопразької. В Олександрівці проект стосується ремонту дитсадка.  Безумовно, їхня  реалізація  дасть змогу людям якнайефективніше вирішити найбільш наболілі проблеми соціальної сфери. У випадку Нової Праги, це медичні питання, які пов’язані з поліпшенням якості обслуговування пацієнтів. Таке співробітництво і до того співфінансування – це давно апробована європейська практика» , – наголошує  Олександр Гірник, головний лікар центру первинної медико-санітарної допомоги району. – Та й більшість новопразьців певно розуміють, що все це робиться виключно для них і на благо конкретної території. Підготовка необхідного пакету проектно-кошторисної документації по Новій Празі вже майже на завершальному етапі, а це значить, що найближчим часом підрядник приступить до виконання запланованих ремонтних робіт. Але перш ніж їх розпочати, громада має зібрати необхідну суму коштів. Все це прописано в умовах договору”.

Дмитро Мошин, голова громадської організації «Новопразьке майбутнє», який безпосередньо займається цим проектом, повідомив журналісту Першої електронної, що громада одностайно згодилася, що актуальнішим питанням є ремонт саме амбулаторії, яка на даний час  знаходиться в досить занедбаному стані. У рамках проекту буде повністю відремонтовано дах поліклінічного відділення, там же будуть замінені вікна та вхідні двері, система тепло- та водопостачання”.

Усі ремонтно-відновлювальні роботи обійдуться громаді у досить символічні кошти, адже у бюджеті проекту 233 тис  900 грн – це європейські  інвестиції, 27 тис 367 грн – внесок селищної ради, 15 тис грн – районний бюджет, 20 тис грн – обласний, 15 тис 600 грн – внесок громади повідомив голова громадської організації і закликав усіх небайдужих новопразьців долучитися до збору коштів для реалізації проекту.

Якщо ці кошти зібрати не вдасться, то зі слів Дмитра Мошина, доведеться шукати спонсорів, адже наразі зібрано лише третину від необхідної суми.

Селищний голова Ольга Горбенко, у свою чергу, відзначає, що збори з громадськістю щодо питань реалізації проекту проводилися неодноразово. “Усі ми повинні зрозуміти, що  справа у нас спільна”, – заявив сільській голова.

Поширити:

Залишити коментар:

коментар