В Івано-Благодатному – благодатна земля та активні люди (ФОТО)

Журналістка
Світлана Листюк
Журналістка

За двадцять кілометрів від Кіровограда розташоване мальовниче село з гарною назвою Івано-Благодатне. Коли в’їжджаєш в нього, перше, що впадає око – величезна триповерхова школа, збудована у перший рік незалежності України. Фактично це все, що залишилося від його розквіту, який припав на дев’яності роки, коли тут була і власна пекарня, і ковбасний цех, і свинокомплекс.

Нині сільський бюджет наповнюється лише за рахунок земельного податку, та й то він невеликий, бо на території лише 800 гектарів орної землі. І хоча в селі працює рибний цех та комунальний заклад «Обласна протитуберкульозна лікарня», прибутковий податок, який нараховується на зарплати їх працівників, забирає район, область та столиця.

«Нам сьогодні пропонують об’єднувати громади, а моя думка така: залиште у сільському бюджеті прибутковий податок і село виживе», – каже сільський голова Івано-Благодатного Володимир Бобко.

БобкоЯк же тоді виживає село? Залучає кошти міжнародних програм, просить допомоги у депутатів різних рівнів. Нинішнього року Івано-Благодатне виграло прооонівський проект на заміну вікон у школі на енергозберігаючі. Понад 400 тисяч гривень будуть спрямовані на створення комфортних умов у навчальному закладі, де нині під одним дахом розташовані і школа, і дитячий садок. Окрім того, у школі працюють гуртки та проводять репетиції ансамблі – музично-інструментальний «Добрий час» та дитячий зразковий ансамбль танцю «Любисток». Останній – унікальний колектив, який ставав лауреатом міжнародних та всеукраїнських конкурсів.

«Наша найвища нагорода – це друге місце Всеукраїнського фестивалю-конкурсу народної хореографії імені Павла Вірського. Високу нагороду (золоту відзнаку) цього конкурсу в області, окрім нашого колективу, має лише народний хореографічний ансамбль «Пролісок»», – розповідає сільський голова.

Зі 115 дітей, які нині відвідуються школу та садочок, 80 займаються танцями. Тут облаштовані гарні танцювальні класи – є дзеркала, спеціальна підлога та освітлення. «Ось у цьому класі з ремонтом підлоги допомагав народний депутат Станіслав Березкін. Він також сприяв з відкриттям додаткової групи у садочку, а ще допомагав з освітленням для багатоповерхових будинків, які розташовані на території сільської ради біля тублікарні», – каже сільський голова.

Саме він займається танцями з дітками. Володимир Бобко закінчив Олександрійське училище культури, 10 років танцював у академічному театрі музики, пісні та танцю «Зоряни». Він же і керує танцювальним ансамблем «Любисток».

В Івано-Благодатному не лише гарно танцюють, але й добре грають у футбол та займаються іншими видами спорту – тут створено спортивний клуб «Славія». У нинішньому році село отримало звання «Спортивне село-2015».

У сільського голови є мрія облаштувати місцевий стадіон, поставити тут стільці, засіяти газон спеціальною травою. А для того, щоб сформувати на стадіоні спеціальний газон потрібна газонокосилка. Знаючи, що народний депутат Станіслав Березкін неодноразово допомагав селу, Володимир Бобко знову звернувся в його приймальню.

Газонокосилку передала помічник народного депутата Станіслава Березкіна, депутат обласної ради Ірина Малик.

«Зробимо стадіон, а там реалізуємо ще одну мрію – започаткуємо дитячий районний турнір з футболу серед учнів 6-11 класів. Нині шукаємо фінансування», – ділиться Володимир Бобко.

Дивлячись на те, як тут досягаються результатів, розумієш, що мрія про стадіон та дитячий турнір обов’язково стане реальністю, бо в Івано-Благодатному – благодатна земля та активні люди.

Олександра Мушкет для Першої електронної газети.

Поширити:

Залишити коментар:

коментар