Студенти КНТУ мають можливість отримати польський диплом

Українсько-польська програма подвійних дипломів за спеціальністю «Облік і аудит» стала доступною для студентів КНТУ.

Європейська освіта стає ще на крок ближче. Цього літа у Кіровоградському національному технічному університеті стартує нова магістерська програма, яка передбачає одночасне навчання в КНТУ на денній формі і в польському Університеті Економіки (WSG) міста Бидгощ на заочній формі, захист магістерських робіт в Україні і Польщі, та у підсумку – отримання дипломів українського та європейського зразків.

Для КНТУ це вже третій напрям співпраці із європейськими вищими навчальними закладами в плані спільної підготовки студентів. Раніше було укладено договори з двома французькими навчальними закладами і словацьким Центральноєвропейським університетом в місті Скалиця.

Даний проект магістерської програми, спільної з польським Університетом Економіки (Wyzsza Szkola Gospodarki – WSG), зародився у Львівській комерційній академії ще декілька років тому. Але лише нещодавно сторони узгодили всі технічні деталі навчання студентів і вирішили розширили пул учасників проекту.

«Враховуючи давні науково-творчі зв’язки між факультетом обліку та фінансів КНТУ та Львівською комерційною академією, ми домовились долучити до цієї магістерської програми також і Кіровоградський національний технічний університет, – розповідає декан ФОФ, д.е.н., професор Григорій Давидов. – Цього тижня ми підписали угоду про співпрацю з Університетом Економіки міста Бидгощ та оголосили набір на вступ до спільної українсько-польської магістратури за спеціальністю «Облік і аудит». Загалом, з українського боку університетами-партнерами проекту стали чотири ВНЗ: КНТУ, Донецький національний університет (м. Вінниця), Тернопільський національний економічний університет і Львівська комерційна академія».

Бидгощ – найбільше місто та адміністративний центр Куявсько-Поморського воєводства, за чисельністю населення приблизно у півтора рази більше за Кіровоград. Це значний економічний, культурний, туристичний, освітній і науковий та військовий центр Польщі. В місті працюють чотири великих публічних та шість приватних вищих навчальних заклади, а загальна кількість студентства цих університетів Бидгоща налічує майже 50 тисяч осіб. Університет Економіки (WSG) – найбільший некомерційний приватний вищий навчальний заклад, розташований у північній частині Польщі (університет має інтернет-сторінку українською). В WSG навчається більше 7000 польських студентів, не рахуючи значну кількість студентів-іноземців. Лише університетський кампус займає площу вісім гектарів, він складається з десятків сучасних будівель, розташованих у центрі міста на березі річки Брда.

Як розповів професор Григорій Давидов, навчання у спільній магістратурі в КНТУ та в Університеті Економіки (WSG) розраховано на два роки, чотири семестри, за спільною, узгодженою освітньо-професійною програмою. Спеціальність однакова: українською вона має назву «Облік і аудит», польською – «Rachunkowosc i kontrola».

Структура навчання у спільній магістратурі наступна. Перший семестр магістранти вчаться у КНТУ на денній формі за спеціальністю. Паралельно на факультативних курсах додатково вивчають польську мову. Навчальними планами передбачено великий обсяг годин на польську мову – 10 кредитів (один кредит – 30 академічних годин – прим.).

Якщо магістрант вже добре знає англійську мову (а такі студенти в КНТУ є), то він може не вивчати додатково польську, далі за кордоном він буде вчитися та захищати магістерську роботу англійською. Але хто не знає англійську в потрібних обсягах, то вивчити польську буде простіше.

Після першого семестру студенти складають іспити за спеціальністю, їдуть у Бидгощ і далі протягом чотирьох місяців вивчають дисципліни (польською або англійською), які відносяться до другого семестру. Після другого семестру іспити складаються в Університеті Економіки (WSG). Третій семестр студенти знову проводять в Україні, потім проходять два тижні мовної практики в Польщі та починають працювати над магістерською дипломною роботою (на неї відведено весь четвертий семестр). Магістерська робота має бути представлена у двох варіантах: українською та польською мовами. Захищати її також потрібно буде двічі – в КНТУ та в Університеті Економіки (WSG). По завершені навчання випускники отримають диплом магістра, який має реєстрацію в Україні, і диплом магістра за реєстрацією Польщі – країни ЄС.

Григорій Давидов не бачить якихось складностей у навчанні українських студентів в спільній магістратурі, оскільки спеціальність сама по собі є інтернаціональною. «Бухгалтерський облік базується на міжнародних стандартах обліку, фінансової звітності, аудиту, – розповідає декан факультету обліку та фінансів КНТУ, – Відповідно, стандарти професії однакові, що в Польщі, що в Україні, що в Англії. Мову бухгалтерського обліку розуміють у всьому світі, не дарма Міжнародна Федерація бухгалтерів, яка формує ці стандарти, налічує більше членів, ніж ООН».

Звісно, навчання в Університеті Економіки (WSG) платне. Проте вартість повного курсу навчання саме за цією магістерською програмою складе 1030 євро (за два роки, оплата трьома частинами). Для порівняння, рік навчання в середньому польському університеті громадянам України зараз коштує приблизно 1500-1600 євро.

Прийом документів триватиме до 20 вересня. На перший рік функціонування в КНТУ спільної магістерської програми за спеціальністю «Облік і аудит» планується приймати на навчання тільки випускників бакалавріату або магістратури Кіровоградського національного технічного університету. Оскільки квота КНТУ в даному українсько-польському проекті складає 7-8 місць, а випускників-бакалаврів економічних спеціальностей лише цього року майже півтори сотні, Григорій Давидов не передбачає дефіциту бажаючих навчатися за цією програмою «подвійних дипломів». Навпаки, має бути суттєвий конкурс, оскільки зараз кожна освічена молода людина розуміє значення додаткової освіти в європейському університеті та вагу європейського диплома про вищу освіту.

Олександр Виноградов, КНТУ

Поширити:

Залишити коментар:

коментар