Микола Величкович: Хлопці з батальйону “Кіровоград” – це майбутнє нової міліції

Минулого тижня до Кіровограда повернулася по ротації частина батальйону МВС «Кіровоград», який був сформований ще навесні минулого року з добровольців. Тоді на прийняття присяги до місця постійного перебування батальйону у Кіровограді приїхав заступник міністра МВС Микола Величкович. Майже через рік Микола Величкович вже у якості народного депутата знову приїхав до нашого міста на зустріч з бійцями «Кіровограда» і певною ревізією роботи місцевої Самооборони Майдану.

Микола Величкович є куратором цієї організації у нашій області – старший викладач Львівського державного університету фізичної культури, президент Всеукраїнської федерації українського рукопашу гопак зимою 2013-29014 року був одним із засновників і керівників Самооборони на Майдані під час революції Гідності. Перша електронна поспілкувалася з народним депутатом, першим заступником голови Комітету Верховної Ради України з питань сім’ї, молодіжної політики, спорту та туризму про те, чим живе зараз Самооборона Майдану, яке майбутнє очікує українську міліцію і чи понесуть кару правоохоронці за виконання злочинних наказів позаминулою зимою на Майдані.

–        Якою є сьогодні Самооборона Майдану?

–        Самооборона Майдану, яка була утворена 30 листопада 2013 року, діє і до сьогодні. Та змінилися завдання. Зараз Самооборона – це бійці Національної гвардії, підрозділів територіальної оборони, спеціальних підрозділів МВС. Хлопці, які зараз на передовій. Більше 4500 бійців Самооборони зараз там. Ще частина самооборонівців включена у волонтерський процес. Також на сьогодні Самооборона допомагає у патрулюванні прикордонних зон, не допускає розхитування ситуації з російської сторони. Але Самооборона – це і парламентське представництво у вигляді міжфракційного об’єднання «Самооборона Майдану», куди входять і народні депутати з «Народного фронту», з «Блоку Петра Порошенка» та інші, загалом це 16 депутатів.

 –        З якою метою створене це міжфракційне об’єднання?

–        Депутатами парламенту стали засновники і члени Самооборони. Це і Андрій Парубій, і я, і Андрій Левус. Але до об’єднання увійшла і Тетяна Чорновіл, яка не була в Самообороні. Завдання, яке ми ставимо перед собою – це безпека держави, участь у стабілізації ситуації в країні від розхитування антидержавними, проросійськими силами. Це боротьба з російським агресором і боротьба з корупцією. Саме на це ми спрямовуємо свої зусилля у законодавчому полі.

 –        Мета вашого приїзду до Кіровограда пов’язана з діяльністю Самооборони Майдану?

 –        Я закріплений у якості куратора від Самооборони по Кіровоградській області. Я приїхав зустрітись з активістами Самооборони і зустріти батальйон «Кіровоград», хлопців, які приїхали з АТО.

До обрання до Верховної Ради я працював заступником міністра внутрішніх справ і відповідав за створення усіх добровольчих підрозділів у системі МВС. Приймав присягу батальйону «Кіровоград», і тому мені дуже приємно бачити, що батальйон повернувся, виконавши поставленні завдання, у повному складі і неушкодженими.

 –        Чи існує конфлікт старої системи, старих кадрів МВС, і «нової крові» добровольчих батальйонів у системі МВС?

–        Коли приходять нові сили, у тому числі підрозділ, який повернувся сьогодні з зони АТО, коли концептуально змінюються підходи до діяльності МВС, можуть бути конфлікти. Правоохоронна система змінюється, міліція зараз більше спрямована на служіння суспільству. Хлопці з батальйону “Кіровоград” – це майбутнє нової міліції.

Відсьогодні, з 1 квітня, починається процес люстрацій них перевірок усіх територіальних підрозділів МВС. Не всі пройдуть. Декому через порушення норм закону залишити ряди міліції. Це нормальний процес очищення, хоча завдання стоїть непросте. Зміна правоохоронної системи така ж болюча, як зміни суспільства в цілому. Крім змін у судовій системі, у прокуратурі, перед нами стоїть завдання ламати старі схеми попередньої влади. Це можливо тільки завдяки безкорисного служіння суспільству громадськими активістами.

 –        Що буде з працівниками міліції, які під час Революції гідності виконували злочинні накази свого керівництва?

–        Ті, хто виконував злочинні накази, мають відповідати по закону. І ми розуміємо, що були і такі, що виконували накази у межах закону. Частина з них свою моральну провину перед народом спокутувала службою на Сході країни.

 –        З якими почуттями ви заходите до зали парламенту, до якого обрані також ті, хто допомагав старій владі чинити злочини, у тому числі – під час Революції гідності?

 –        По-перше, втішає те, що вони не займають керівних посад у Верховній Раді. По-друге, сподіваюся, що прокуратура відкриє кримінальні справи по порушеннях. А ми допомагатимемо їм відповісти перед законом своїм голосуванням за позбавлення їх депутатської недоторканості. І тоді хай відповідають у суді перед законом за усі свої зловживання і злочини. А по-третє, ми це повинні робити цивілізовано. Нас закликали їх побити. Чи це є вирішенням проблеми? Ні. Вирішенням проблеми є  показати суспільству, що закон є і він діє для кожного в країні.

 –        Як розвивається зараз рукопаш гопак? Адже ви зайняті більше парламентською роботою?

 –        Коли я працював у міністерстві, у мене практично не залишалося часу, щоб поспати. І зараз часу багато немає. Зате є учні, які ведуть тренування, навчають. Я ж здійснюю стратегічне керівництво. Маю хороших учнів, які продовжують справу.

Євген Манженко, Перша електронна газета

Поширити:

Залишити коментар:

коментар