Кіровоградщина: де знаходиться клондайк для “чорних” археологів? (частина 1)

Журналістка
Світлана Листюк
Журналістка

Не одне десятиріччя у наукових колах точаться суперечки щодо ймовірного місця битви на Синіх Водах, непересічної події вітчизняної історії, що відіграла також визначну роль в історії Європи. На переконання багатьох дослідників, битва відбулася 1362 року, орієнтовно у період з 25 вересня по 25 грудня, біля річки Синюха, на території нинішньої Кіровоградської області.

Хід Синьоводської битви детально описав польський історик Матей Стрийковський. Середньовічний автор повідомляє, що литовський князь Ольгерд (у литовському варіанті – Альгірдас) після того, як на два роки уклав угоду про перемир’я з прусськими та лівонськими хрестоносцями, відправився зі своїм військом у Дике поле воювати проти татар.

Ольгерд вар¦ант 1Про перемогу Ольгердова війська над татарами повідомляє й Густинський літопис: “В лѢто 6870…Ольгерд побѢди трех царков татарских из ордами их, си єсть, Котлубаха, Казчея, Димитра; и оттоли от Подоля изгна власть Татарскую”.

Тривалий час і я цікавився цим питанням, досліджував численні друковані джерела, навіть виїздив на польову розвідку на місця, де за попередніми розрахунками могла відбутися Синьоводська битва.

Територія, що обстежувалася на предмет виявлення місця побоїща, була локалізована Новоархангельським та Добровеличківським районами.

Під час пошуків активно використовувались відомості про перебіг битви з історичних джерел. Довелося також згадати й початкові знання з картографії та топографії ще зі шкільного курсу, та звісно, не обійшлося й без металошукача, який довелося тимчасово позичити у свого знайомого.

Мапа розташування Торговиц¦ Г¦йома Левассера де БопланаДо сьогодні в наукових колах популярною є думка, що Синьоводська битва відбулася поблизу Торговиці Новоархангельського району, на місці колишнього золотоординського міста, яке тут утворилося одразу після розгрому Київської Русі монголо-татарами.

Проте реальних підтверджень цьому до останнього часу не було знайдено. Хіба що археологічна експедиція Кіровоградського державного педагогічного університету вже багато років поспіль досліджує у Торговиці унікальний могильник, що містить симбіоз, як християнської, так і східної культур. А ще тут розкопують руїни бані хамам, відкриття якої в науковому світі стало однією із сенсацій останніх десятиріч.

Втім, питання щодо безпосереднього місця Синьоводської битви й досі залишається відкритим. Вірніше, залишалося…

Михайло Петренко для Першої електронної газети.

Поширити:

Залишити коментар:

коментар