Лікар з Малої Виски відвідав Всесвітній конгрес лапароскопічних хірургів у Парижі

Журналістка
Світлана Листюк
Журналістка

Лікар-хірург Дмитро Бачинський (родом з Малої Виски) побував на Всесвітньому конгресі лапароскопічних хірургів, який відбувався у Парижі.

Із січня цього року Дмитро Бачинський я є діючим членом Української асоціації по малоінвазивній, ендоскопічній та лазерній технологіях (УАМЕЛТ) та European Association for Endoscopic Surgery (EAES).

У Парижі він мав можливість попрацювати на новітньому обладнанні, зокрема роботі-хірургі “Da Vinci” (ціна якого мінімум 2 млн. доларів). Також відвідав майстер-класи відомих лапароскопічних хірургів Японії й США.

« Відеолапароскопічні операції мають великі плюси порівняно з традиційними відкритими оперативними втручаннями, – розповів Дмитро Бачинський. – По-перше, це мінімальна психологічна травма. Погодьтеся, що сміливців серед пацієнтів небагато: перед операціями таки страшнувато, хочеться, щоб не відрізали чогось зайвого, не забули в животі бинтів і якомога швидше виписатися зі стаціонару додому… По-друге, мінімальний термін перебування хворого на лікарняному ліжку. Скажімо, при виділенні жовчного міхура замість великого розтину (до 20 сантиметрів) робляться 3-4 невеликі надрізи (1,5 – 2 сантиметри). У них і заглиблюється спеціальний інструмент, а «фронт робіт» і свої дії хірург бачить на екрані. Тривалість операції десь 30 – 50 хвилин. Як результат – хворий вже першого ж дня встає, другого – самостійно ходить і їсть, а третього – виписується додому. За традиційних оперативних втручань він перебував би у стаціонарі 10 – 14 днів. Економія сил, часу й, правду кажучи, коштів. А ще великий плюс – мінімум післяопераційних ускладнень», – пояснив хірург.

Це не перша поїздка Бачинського за кодон – він вже встиг побувати на подібних заходах в Польщі і Франції, де брав участь в операціях, які також проводилися з використанням новітніх медичних розробок. А наступного року він планує поїхати на 15-й всесвітній конгрес в Бухаресті (Румунія).

Довідка. Лапароскопія (від грец. λαπάρα — пах, живіт, грец. σκοπέο — дивлюся) — сучасний метод травматичної ендоскопічної хірургії. Операції на внутрішніх органах проводять через невеликі (діаметр — 0,5-1,5 см) 2-4 отвори при допомозі лапароскопа та лапароскопічних інструментів.

Поширити:

Залишити коментар:

коментар