Музику до пісні “Реве та стогне Дніпр широкий” написав єлисаветградець

Всесвітньовідома пісня “Реве та стогне Дніпр широкий” на слова поеми Тараса Шевченка “Причинна” лише до 1907 року була перевидана 15 разів. Мало хто знав до порівняно недавніх часів, що композитором цієї добре знаної на Україні пісні був наш земляк Данило Крижанівський До речі, це, без перебільшення історичне, відкриття зробив співробітник Одеського державного облархіву Бачинський.

Народився Данило Крижанівський у Херсонській губернії, до якої входила частина території сучасної Кіровоградщини. Навчався майбутній композитор в Єлисаветградському духовному училищі (де зараз знаходиться Кіровоградська ЗОШ № 14). Саме тут він здобув перші знання у галузі хорового співу й музики. У 16 років хлопця віддали до Одеської духовної семінарії, по закінченню якої іспити він самостійно вступив до Новоросійського університету. Після навчання Данило Якович став викладачем Болградської семирічної чоловічої гімназії.

Попри велике педагогічне навантаження (класне наставництво, керівництво хором, викладання російської і латинської мов) молодий учитель, він знаходив час для занять улюбленою справою – музикою. Зокрема, його працелюбність відзначив Леонід Кауфман у своїй книзі “Про популярні українські народні пісні та їх авторів” (Москва, 1970 р.). Серед найвідоміших творів Данила Крижанівського: хорова ода “Пам’ятник”, хор на слова молитви “Царю небесный”, романс “Я жду тебя”, пісні “Спи, сладко спи”, “Чи у полі, чи у борі”, “Реве та стогне Дніпр широкий”. Дві останніх композиції автор присвятив Марку Кропивницькому, з яким познайомився під час театральних вистав в Одесі. Марка Лукича Крижанівський виділив з-поміж інших не лише як видатного актора і театрального керівника, а й як талановитого володаря баритону. Саме тому Данило Якович подарував Кропивницькому ноти українських пісень.

Окрім творчості Дмитро Якович займався і державною діяльністю. Так, з 1889 року він працював помічником столоначальника канцелярії опікуна Одеського навчального округу, якому була підпорядкована і тодішня Єлисаветградщина.

Тяжка праця підірвала здоров’я молодого композитора і в 37 років його серце зупинилось. Але пісня його міцно увійшла в душу народу. Ім’я Данила Крижанівського по праву заслуговує на увічнення в меморіальній дошці на фасаді школи № 14.

Сергій ШЕВЧЕНКО для Першої електронної

Поширити:

Залишити коментар:

коментар