«Панацея від людських недуг» або Як заробляють на пенсіонерах

Журналістка
Світлана Листюк
Журналістка

Чим старша за віком людина, тим більше у неї з’являється хвороб. Болять ноги, спина, гіпертонія не дає спокою. Лікарі приписують одне й теж лікування, яке не дає бажаного ефекту, а лише тимчасово заспокоює симптоми. На цьому фоні все більше зустрічаються пропозиції мало відомих і дуже часто не дешевих ліків, які лікують від усіх хвороб. Але це зазвичай не так.

Одного ранку кіровоградська пенсіонерка Галина Григорівна за звичкою включивши радіо, почула рекламу центру здоров’я, який допоможе позбавитись від усіх хвороб. Пенсіонерка хворіє на цукровий діабет, гіпертонію і радикуліт, а тому не вагаючись записала номер телефону «оздоровлювачів». Невдовзі жінка зателефонувала до центру, де її вислухав лікар (чоловік на ім’я Владислав Леонідович) та пообіцяв підібрати найкращий комплекс ліків.

«В той же день цей так званий лікар мені передзвонив і запропонував оздоровчий комплекс з вітамінів і мінералів, який вилікує мою гіпертонію, знизить рівень цукру та ще й позбавить гострого болю в поясниці», – розповідає пенсіонерка.

Як повідомив Владислав Леонідович старенькій, вартість ліків, враховуючи їх ефективність, всього 2900 гривень. Сума для пенсіонерки не маленька, і тому вона спочатку відмовилася. Через декілька днів їй зателефонував все той же лікар і запропонував знижку до 2000 гривень. Але і знижка не переконала Галину Григорівну.

«Дзвінки з умовляннями придбати ліки після цього стали звучати чи не щодня. Нарешті, коли мені запропонували чергову знижку і безкоштовну доставку ліків всього за 1200 гривень, я погодилась. Замовлення прийшло на пошту через два дні. Це були дві упаковки з капсулами», – каже жінка.

Пенсіонерка замовляла «чудо ліки» двічі. Якраз вистачило на двомісячний «курс лікування». Після першого місяця прийому ніби відчула покращення: поясниця не так боліла та й цукор знизився на кілька одиниць. Але далі з кожним днем ставало гірше. Артеріальний тиск стрибав мало не щогодини, з’явились якісь червоні плями на тілі. Лікар з центру здоров’я – все той же Владислав Леонідович – радив не хвилюватися, посилаючись на загострення, яке згодом має минути.

«А все сталося тому, що коли я почала приймати нові ліки то старі препарати викинула, бо вважала, що вони мені не допомагають. Після двох місяців так званого лікування я потрапила до лікарні з гіпертонічною кризою й алергією шкіри. Добре що я не відмовилась від інсуліну бо, як стверджують лікарі, померла б», – розповідає Галина Григорівна.

Лжелікування коштувало пенсіонерці 7500 гривень (2400 за самі «чудо ліки» і 5100 – лікування наслідків).

Коли рідні Галини Григорівни почали розбиратися в ситуації, шукати місцезнаходження центру здоров’я то виявилось, що такого взагалі не існує, а замовлення звичайною поштою пересилав якийсь підприємець Леваденко О.П., м. Київ. Ні ідентифікаційного номера, ні паспортних даних цього підприємливого громадянина знайти не вдалося.

Самі препарати виявились звичайними індійськими БАДами. В інструкції одного з них зазначено, що у разі наявності захворювання на цукровий діабет є ймовірність побічної дії у вигляді алергічних реакцій. Більше того, ці «ліки» у звичайній аптеці коштують загалом всього 146 гривень.

І таких історій безліч. При бажанні замовити якісь ліки з реклами проконсультуйтесь з лікарем. Майте на увазі, що по телефону, без проведення обстеження, поставити діагноз не можливо, а тим більше підібрати необхідне лікування.

Володимир Кудря, юрист, Перша електронна газета

Поширити:

Залишити коментар:

коментар