Як правильно змонтувати покрівельний “пиріг” і чим його можна вкрити

Покрівля – це складний конструкційний елемент будь-якого будівельного об’єкта, що виконує цілий ряд важливих функцій і завдань. Для будь-якого даху вкрай важливо зберігати оптимальний мікроклімат всередині будівлі, особливо, якщо мова йде про житловий об’єкт.

Дах будь-якої будівлі – це не просто дахове покриття, це цілий набір різних шарів, які разом визначаються терміном «покрівельний пиріг».

Металочерепиця є найпопулярнішим матеріалом для покрівель протягом останніх декількох десятиліть. Детально ознайомитися із характеристиками, сертифікатами та вартістю різних видів металочерепиці можна за посиланням https://skrovlya.kiev.ua/.

З яких шарів складається покрівельний “пиріг”

Правильно змонтований покрівельний “пиріг” – це запорука довговічності конструкції. В залежності від виду покрівельного покриття, шари можуть відрізнятися, але якщо розглядати покрівлю з металочерепиці, то основними шарами такого пирога будуть:

  1. Кроквяна система. Це та сама несуча конструкція покрівлі, яка буде виступати в якості основи, на поверхню якої вже монтуються інші шари пирога.
  2. Решетування. Щоб покриття було до чого прикрутити, необхідно змонтувати так звану обрешітку. Для обрешітки використовуються дерев’яні бруси, розміри яких в середньому складають 50 * 50 мм, а крок, якого потрібно дотримуватися при кріпленні брусів, становить 350 мм. Листи металочерепиці будуть кріпитися безпосередньо до обрешітки.
  3. Контробрешетування. Паралельно до розташованих крокв кріпляться планки для кріплення до них шарів гідроізоляції. Такі планки мають розмір 50 * 100 мм, і є певна умова, яку потрібно виконувати при кріпленні гідроізоляційної плівки до контробрешетування – повинен бути невеликий зазор, який забезпечить належний рівень вентиляції.
  4. Зазор для вентиляції. Щоб в шарі утеплювача не накопичувалася волога і не спричинила руйнівні процеси, необхідно подбати про наявність вентиляційного зазору.
  5. Теплоізоляція. Шар утеплювача використовується для того, щоб ваш дах зберігав тепло всередині будівлі і тим самим визначав комфортність проживання в ньому.
  6. Гідроізоляція. Спеціальна плівка використовується для того, щоб накопичена волога не проникала глибше і не ушкоджувала шар утеплювача, а конденсат виводився назовні і таким чином металочерепиця була надійно захищена від впливу вологи, а відповідно від іржі і корозії.
  7. Покрівельне покриття. Ми розглядаємо як приклад покрівлю з металочерепиці, тому найважливішим з матеріалів буде саме металева черепиця, яка буде кріпитися до обрешітки в останню чергу.

8c31d963608121452e1425cac9109ee0.jpg

Дотримуючись правил укладання покрівельного “пирога”, ви створите оптимальні умови для того, щоб побудований дах відрізнявся бажаними технічними параметрами і гідними зовнішніми даними. Довговічність конструкції багато в чому визначається не тільки видом обраного покрівельного покриття, а й:

  1. Грамотністю монтажників, які будуть займатися питанням укладання.
  2. Якістю покриття, його зносостійкістю і стійкістю до навантажень і впливів зовнішнього середовища.

Навіщо потрібна багатошарова структура покрівельного “пирога”?

  • По-перше, така кількість шарів зробить з вашого даху дуже надійну конструкцію, захищену від вологи і опадів, а також навантажень.
  • По-друге, будуть створені всі необхідні умови для збереження в будинку тепла взимку і прохолоди влітку.
  • По-третє, всі дерев’яні складові конструкції будуть захищені від впливу вологи і опадів.

29a4b3074620b8bcc6860d8654185561.jpg

Поширити:

Залишити коментар:

коментар